Dit eet je best NIET voor jouw sporttraining
Samen met de stijgende temperaturen komt ook de drang bij velen naar boven om (meer) te gaan sporten. Er staan trouwens ook heel wat leuke loopevents op de kalender. Maar wat eten we nu best wel en niet voor een training of wedstrijd? Niets is zo vervelend als je prestatie laten vergallen door maag- of darmproblemen.
Eet best 2 tot 3 uur voor je inspanning; zorg dat je niet te veel eet en maak de juiste keuze zodat je voldoende energie hebt voor je inspanningen.
Dit vermijd je best voor de inspanning:
Vezelrijke groenten en fruit
Uiteraard zijn groenten en fruit supergezond, ze zitten vol vitamines en goede voedingsstoffen … maar beperk de inname voor je gaat sporten. De vele vezels zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid. Vermijd dus bonen, peulvruchten, prei, paprika, spruiten en andere koolsoorten, appels, frambozen, gedroogde pruimen … Ook salades en rauwe groenten zijn moeilijk te verteren.
Bewaar deze voor na het lopen! Want een toiletbezoek tijdens je training of wedstrijd kan je best wel missen. Dus al de voedingsmiddelen die die stoelgang bevorderen laat je links liggen.
Er zijn wel enkele makkelijk te verteren groenten: bv. witloof, wortelen, broccoli, gekookte rode biet, aspergepunten, bananen … Let wel op dat je deze niet te pittig kruidt, want scherpe kruiden zorgen ook voor verteringsproblemen!
Te veel koffie
Wanneer jij een échte koffiedrinker bent, weet je zelf hoeveel koffie je lichaam kan verdragen zonder er last van te hebben. Drink je normaal gezien weinig of geen koffie, laat je dan niet verleiden om extra cafeïne in te nemen. Ook al kan cafeïne je prestaties verbeteren, begin er niet aan voor je sportprestatie. Koffie versnelt het verteringsproces en kan ook de stress in de hand werken. En iedereen heeft al ondervonden dat bij stress de darmen en maag extra gevoelig zijn.
(Te) vette voeding
Gezonde (onverzadigde) vetten zijn gezond, maar vermijd de ongezonde verzadigde vetten zoals vette vleeswaren, koekjes, taart, kaas … Deze vetten hebben meer tijd nodig om te verteren; het lichaam moet harder werken om vet om te zetten in energie. En die energie heb je nu juist nodig voor je sportprestatie.
Te veel suiker
Een teveel aan suiker veroorzaakt een piek in je bloedsuikerspiegel. Nadien krijg je snel een bloedsuikerdaling die kan leiden tot hoofdpijn, futloosheid, vermoeidheid … Je kiest beter voor gezonde trage suikers: een banaan, zoete aardappel, quinoa …
Zuivelproducten
In melkproducten zit lactose en dit is voor sommigen moeilijk te verteren tijdens het sporten: een vervelend opgeblazen gevoel en winderigheid. Na het sporten geniet je dubbel zoveel van die kaasschotel of dat yoghurtje!
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)