Dit moet je weten over de zalig zoete aardappel
Wie kent deze knol nog niet: de zoete aardappel? Hij is al een tijdje niet meer een exotische groente. Meer en meer telers leggen zich toe op het kweken van deze supergezonde en voedzame groente. De zoete aardappel, ook bataat genoemd, kan je gebruiken in heel wat uiteenlopende lekkere recepten; van soep tot lasagne, spreads, curry’s, frietjes … tot bereidingen van cake, muffins …
Maar wist je het volgende al over die zoete aardappel?
De zoete aardappel is géén aardappel
De zoete aardappel behoort tot de windefamilie en de gewone aardappel tot de nachtschade.
Hij wordt ook wel eens de bataat genoemd (ook kumara of yam)
Er bestaan meer dan 1000 verschillende soorten; van oranje tot geel, rood, paars en roze
Weet dat de schil niet altijd de kleur van het vruchtvlees prijs geeft. De oranje variant is de meest gebruikte in onze keuken.
Hij staat op de 7de plaats van ’s werelds belangrijkste aangeplante voedingsgewassen
Glutenvrij
Net als de gewone aardappel is hij glutenvrij en dus een goed alternatief voor mensen met glutenintolerantie.
Allesdoener
Je kan de zoete aardappel poffen, stoven, bakken, koken, frituren, pureren of verwerken in soep of ovenschotels.
Past perfect in een dieet!
De vele vezels in de zoete aardappel geven je een langdurig voldaan gevoel; weg honger!
Goed te bewaren
Bewaar deze groente buiten de koelkast in een donkere ruimte van zo’n 15°. Zo blijven ze tot 2 weken goed. Gekookt bewaar je deze tot 5 dagen in de koelkast.
Windjes
De zoete aardappel behoort tot de windefamilie en dit kan je letterlijk nemen. Door de aanwezigheid van raffinose, de suiker, zou je wel eens last kunnen krijgen van winderigheid.
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)