Gekookte pasta veilig bewaren doe je zo
We kennen het probleem: we koken pasta voor vrienden maar denken dat we het ganse dorp moeten bedienen. Gelukkig kan een overschotje klaargemaakte pasta nog wel dienen als lunch de dag nadien. Toch moeten we opletten hiermee!
Koel de pasta goed af en zet goed afgesloten in de koelkast.
Laat gekookte pasta nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Restje spaghetti opwarmen?
Wist je dat pasta die je niet koel bewaart na 2 dagen al giftig is! Die pasta kan een dodelijke voedingsbodem zijn voor bacteriën.
Volgende bacteriën liggen op de loer:
-salmonella: deze is niet dodelijk, maar je kan er serieus ziek van worden
-bacillus cereus: woekert na 2 dagen al en produceert heel wat toxines
-listeria: kan fataal zijn, zeker voor kinderen
Daarbij komt nog eens dat pasta opwarmen in de microgolfoven de gifstoffen doet vermenigvuldigen!
Zie of proef je de bacterie?
De bacterie proef of zie je echt niet. Misschien kan de pasta wel minder vers of fris smaken.
Wanneer je schimmel ziet, mag je er zeker niets van opeten. Dat geldt trouwens voor alle voedingswaren, behalve voor schimmelkazen.
Ziek
Krampen, diarree en braken zijn de symptomen. Het ergste dat kan gebeuren is een acuut leverfalen en ook darmen en maag kunnen aangevallen worden. Bij kinderen kan dit heel snel en hevig gaan.
Dus: bewaar je pasta altijd koel in de koelkast op een temperatuur niet hoger dan 5 graden.
Eet je gekookte pasta binnen de 2 dagen op!
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)