Tagtik

Geld voor de nieuwjaarsbrief, of toch maar niet?

In vele huiskamers is het een traditie geworden. Kleinzoon of –dochter leest met (of zonder) enthousiasme de nieuwjaarsbrief voor en grootouders geven als ‘beloning’ een envelop met geld erin. Maar grootouders hebben niet met elk van hun kleinkinderen een even goede band. Hoe pak je dit dan best aan?

Vier vuistregels:

Start niet te vroeg
“Geld geven aan de kleinsten heeft weinig zin”, zegt pedagoge Marijke Bisschop in Het Nieuwsblad.
“Ze beseffen de waarde nog niet. Pas vanaf ze naar de lagere school gaan en leren rekenen is het interessant”.

Bouw geleidelijk op
“Er bestaat niet zoiets als een juist of fout bedrag. Een goede raad: begin niet te hoog,” aldus Bisschop. “Tien of twintig euro voor jonge kinderen volstaat. Geef geen 200 euro aan een 6-jarige. Zo vermijd je dat je later in moeilijkheden komt. Naarmate ze ouder worden, hebben kinderen meer eigen kosten. Hun telefoon, kleding, hobby’s, uitgaan … Dan kan je ze wat meer geven: 40 à 50 euro.”

Iedereen gelijk voor de wet
“Probeer al je kinderen evenveel te geven”, zegt pedagoog Hans Van Crombrugge. “Hetzelfde geldt voor kleinkinderen en neefjes en nichtjes, maar alles hangt natuurlijk af van de band met het kind. Petekindjes krijgen meestal iets meer. Net als het neefje dat om de hoek woont en drie keer per week langskomt meer kan krijgen dan het neefje dat je maar één keer per jaar ziet. Je kan ook altijd een onderscheid maken op basis van leeftijd.”

Tel discreet
“Niet alleen de gever moet zich aan bepaalde regels houden, ook de ontvanger”, zegt etiquettespecialist Kevin Strubbe. “Wie een cadeautje krijgt, moet het openen en meteen blijdschap tonen. In het geval van een envelopje ga je beter discreet te werk. Begin niet meteen voor de hele woonkamer de briefjes te tellen.”

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren