Gelnagels schadelijk voor onze gezondheid?
Voor dames die graag wekenlang met blinkende nagels rondlopen, zijn gelnagels de ideale oplossing. Ze worden over het algemeen gezien als de meest natuurlijke vorm van kunstnagels. Ze zijn ontzettend populair en het plaatsen van gelnagels behoort tot de meest gevraagde diensten in nagelsalons. Gel is een stofje dat op de nagels wordt gelakt. Deze gel zal uitharden en blijven zitten door middel van een UV-lamp.
Gelnagels bestaan in allerlei kleuren, motiefjes, patronen, tekeningetjes en nail art. Keuze genoeg!
Maar is deze manicure echt zo onschuldig als op het eerste gezicht lijkt?
Zijn de UV-stralen schadelijk?
We weten allemaal dat UV-stralen kankerverwekkend zijn en bijdragen tot veroudering van de huid.
Maar het risico van de UV-stralen of ledlampen die gebruikt worden bij het zetten van gelnagels, is echt klein in verhouding met zonnebanklampen en dus niet kankerverwekkend.
Tip: smeer je handen in met zonnecrème zodat je een bescherming hebt tegen de straling
Zijn gelnagels nefast voor je nagels?
Neen. Om gelnagels te verwijderen gebruik je een geconcentreerde hoeveelheid pure aceton. Maar je doopt alleen je vingertoppen in aceton, en niet je ganse hand.
Tip: smeer je nagels en nagelriemen een paar keer per dag in met vochtinbrengende crème.
Laat liefst een à twee weken tijd tussen twee gelbeurten. Zo krijgen je nagels de tijd om te recupereren.
Gelnagels zelf plaatsen?
In de Madammen op Radio 2 zegt dokter Devroey daar het volgende over:
"Als je gelnagels gebruikt van een minder goede kwaliteit of je gebruikt schadelijke stoffen bijvoorbeeld om je nagels vast te lijmen, dan kan dat schadelijk zijn voor je nagel maar ook voor de omgeving rond je nagel, dat kan ook beschadigd geraken hierdoor. Het is best dat je niet continue gelnagels laat zetten, je mag dat zeker gebruiken maar laat het plaatsen door een deskundige. Het is niet zo goed voor je nagels om zelf te gaan experimenteren met goedkope producten. Niet dat dure producten altijd beter zijn, maar soms zitten in de goedkope producten meer schadelijke stoffen."
(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Pixabay)