Gepimpte confituur: dit proefde je nog nooit
Het is volop de tijd van aardbeien, kersen, frambozen, aalbessen … Gezond en lekker bij het ontbijt, als dessert of gewoon als tussendoortje. Maar maakte je er ook al eens confituur van, want zelf confituur maken is opnieuw helemaal hip!
De klassieke manier om confituur te maken kennen de meesten wel; je vindt dit snel via google of in boeken en tijdschriften.
Maar wist je ook dat je die klassieke confituur kan ‘pimpen’. Zo maken bv. kruiden je confituur anders; de geur en het aroma alleen al! Weet wel dat kruiden je confituur een wat andere smaak geven; uitproberen en proeven is de boodschap.
Hieronder een paar tips om van jouw zelfgemaakte confituur iets speciaals te maken:
-kaneel: voeg op het einde van de kooktijd wat kaneel toe. Smaakt heerlijk op winterse dagen!
-citroenmelisse: was de citroenmelisse, hak fijn en roer door het vruchtvlees. Breng vervolgens aan de kook
-lavendel: pluk de lavendelbloempjes van de steel en schep ze na de kooktijd door de confituur
-likeur: voeg na de kooktijd bv. abrikozenlikeur toe aan je confituur
-whisky: heel lekker met citrusvruchten! Voeg de whisky bij de vruchten en laat goed doorkoken. Dit kan ook met cognac. -walnoten: rooster gepelde walnoten in een pan en hak ze grof. Roer deze dan op het einde door je confituur en laat nog heel even koken
-munt: doe wat gesnipperde muntblaadjes mee in de kookpot en breng aan de kook
-anijs: doe wat anijs samen met de vruchten in de kookpot en laat koken. Hier wel even oppassen wanneer je deze confituur aan kinderen geeft (verslikken)
-groene thee: giet enkele eetlepels groene thee in de kookpot en breng aan de kook
-takje tijm: voeg op het einde een takje tijm toe en schep dan in potjes
Wanneer je nu zo’n pot ‘speciale confituur’ mooi verpakt, heb je meteen een ideaal geschenkje voor
jouw vrienden, (schoon)ouders … of gewoon voor die buren die steeds klaar staan om jou te helpen.
Niets zo leuk als een zelfgemaakte attentie!
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)