Tagtik

Is bakken in de airfryer gezonder?

Airfryers hebben stilaan een plaats gevonden in heel wat huishoudens. De frituurpan die werkt op hetelucht zou een goede aankoop zijn voor wie calorieën telt. Maar wat maakt het koken met deze heteluchtfriteuse nu zo bijzonder? En is het ook gezond?

Het grote voordeel van dit toestel is dat je geen frituurolie of frituurvet nodig hebt, wat al zorgt voor een besparing van geld.

Eigenlijk kan je er bijna alles mee: bakken, roosteren, grillen en zelfs koken. Van allerlei snacks als frietjes tot groenten, vlees, vis, brood, taart en cake.
Doordat de airfryer met hete lucht bakt, is er praktisch geen smaakoverdracht. Je kan er dus complete maaltijden in bereiden. Door de relatief kleine ‘laadruimte’ in het apparaat is je bereiding ook sneller klaar.

Bak er niet elke dag je aardappelen in!
Professor toxicoloog Jan Tytgat deelde zijn kijk op Radio 2: “Er is al veel te doen geweest om acrylamide. Dat is een natuurlijk bioproduct dat ontstaat bij het bakken of frituren van zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals frietjes, chips, brood en toast. Aangezien acrylamide ontstaat bij het verhitten, ontstaat de stof ook als je een airfryer gebruikt”.

Overdrijf dus niet! Volgens toxicoloog professor Jan Tytgat is er geen enkel probleem als je één keer per week gefrituurd eet. Maar elke dag aardappelen bakken in een airfryer, vindt hij een slecht idee. Zet de temperatuur niet te hoog. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer acrylamide er gevormd wordt. Professor Tytgat raadt dan ook aan om je airfryer niet te hard te zetten. Probeer zoveel mogelijk te bakken op 120°. Was je aardappelen op voorhand. Hoe minder zetmeel er aan je aardappelen kleeft voor ze gebakken worden, hoe beter.

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren