Tagtik

Is de nieuwste hype 'brisk walking' iets voor jou?

We deden het de laatste jaren massaal: wandelen. Ook na de coronaperiode zijn mensen blijven wandelen. Maar ken je ook het ‘brisk walken’? Letterlijk betekent het ‘krachtig, alert, oplettend, vlot … wandelen’. Het gaat om gezondheidswandelingen die ervoor zorgen dat je het warm krijgt maar niet uitgeput bent. Hierbij ligt je gemiddelde snelheid tussen de 7 en 8 kilometer per uur. Je kan het vergelijken met heel stevig doorstappen om je trein te halen. Qua snelheid zit het tussen wandelen en hardlopen.

In Engeland en Nederland wint brisk walking enorm aan populariteit. Het stevig doorwandelen heeft heel wat voordelen: je hartslag versnelt en de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, een te hoge cholesterol en kanker wordt kleiner. Deze duursport vergroot niet alleen het uithoudingsvermogen, maar verstevigt tevens de spiergroepen rond de heupen, bovenbenen en billen. Bij deze vorm van snelwandelen worden ook de armen actief ingezet: ellenbogen 90 graden en armen naast de romp.

Het wordt ook powerwalking of fitwalking genoemd. Per half uur zou je zo’n 200 tot 400 calorieën verbruiken.

Brisk walken verbetert het geheugen en bevordert de creativiteit
Neuropsycholoog Erik Scherder, de professor die de uitspraak “zitten is het nieuwe roken” lanceerde, is ervan overtuigd dat wie een halfuurtje aan brisk walken per dag doet, ook nog eens zijn geheugen verbetert, zijn creativiteit bevordert en langer zelfstandig kan blijven.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren