Tagtik

Ken jij deze vergeten groente nog: suikerbrood?

Wist je dat suikerbrood ook een groente is? En zelfs niets met brood te maken heeft?

Waarschijnlijk maakte je grootmoeder deze groente wel eens klaar, maar hoorde je er later niet veel meer van.
Het is echt een vergeten groente die je zelfs in de meeste kookboeken niet zal tegenkomen.
De officiële naam is ‘groenlof’, maar in Nederlands Limburg en België wordt deze groente suikerbrood genoemd. Het is een bladgroente die familie is van witlof en andijvie. De groente is zeer geschikt voor najaarsteelt omdat ze een beetje vorst kan verdragen.

Kenmerkend is de wat bitter-zoete smaak. Als je niet zo van bitter houdt, verwijder dan de groene toppen van het suikerbrood.

Waarvoor gebruik je suikerbrood?
-lekker als sla: voeg een appel en wat honingdressing toe (zo compenseer je de wat bittere smaak)
-in een roerbakschotel of stamppot
-in een winterse ovenschotel met (zoete) aardappel en ham
-in een gratineerschotel met aardappel en ui
-in een kip-groente-stoofpotje
-eenvoudigweg stoven met spekjes en kaas erover
-…
Uitproberen en variëren is de boodschap!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren