Kleuters en schermtijd; zo pak je het aan
Ja, ook kleuters hebben al een hele tijd de weg gevonden naar de digitale wereld. Maar ook bij deze jonge generatie is het belangrijk om die schermtijd in de gaten te houden.
In Leef wijst Bert Pieters, expert in mediagebruik, ons de weg.
Hou de schermtijd in de gaten
“Belangrijk is wat het kind juist doet op het scherm; iets leren of bewegen is een heel andere situatie dan bijvoorbeeld een oppervlakkige tekenfilm bekijken. Maar de ogen van je kleuter hebben rust nodig: zorg voor een pauze van minstens 20 seconden na 20 minuten schermtijd. Voor de nachtrust is het ook beter om geen schermen te gebruiken een halfuur tot een uur voor bedtijd.”
Doe de verdwijntruc
Maak die schermen zo veel mogelijk onzichtbaar (kast, schuif). Leg alternatieven zichtbaar, zoals bv. gezelschapsspelletjes. Vaak wordt dan gegrepen naar wat kinderen zien liggen.
Kies je apps: zoek, lees en test
Kijk naar wat je kind graag doet en zoek er een app bij. Hoe kies je uit al die apps? App stores zetten soms een leeftijdsindicatie bij de app. Lees de reviews over de app of test de app zelf.
Maak heldere afspraken
Ouders maken meestal pas afspraken wanneer hun kind in de lagere school zit en er problemen opduiken met huiswerk of een eerste smartphone. Ook kleuters hebben nood aan duidelijke regels. Spreek bijvoorbeeld af hoe lang je kind op een tablet mag of welke apps het mag gebruiken.
Ontdek samen met je kind
Begeleid je kind bij de eerste stapjes op een tablet of smartphone. Leg bijvoorbeeld uit wat je op een scherm ziet, hoe je een filmpje opzet of hoe een spel werkt. Je kind leert bij en jij ziet hoe het ermee omgaat. Zo groeien jullie samen in het gebruik van de tablet.
Schermtijd samen toont ook je betrokkenheid als ouder. Wanneer je kind gefascineerd is door bijvoorbeeld vliegtuigen, kan je samen kijken naar beelden hierover. Dit is leuk om te delen.
(Skwadra by Tagtik/Soucre: CM gezondheidsmagazine 'Leef'/Illustration picture: Pixabay)