Eén pilletje en ze worden minder vervuilend
Een kleine groep experts is momenteel hard aan het werk in een Californisch onderzoekslaboratorium. Het doel is om een pil te ontwikkelen om de methaanproductie bij herkauwers te blokkeren.
Jennifer Doudna, winnaar van de Nobelprijs voor Scheikunde voor de uitvinding van de CRISPR-Cas9-methode om stukjes DNA in een genoom te wijzigen, is een van de sleutelfiguren in het onderzoeksprogramma, dat 7 jaar zal duren.
Om te voorkomen dat koeien en andere herkauwers het vervuilende gas produceren, is het de bedoeling om hun darmflora genetisch te veranderen, zo weet France Info te melden. Methaan is na CO2 het krachtigste broeikasgas en een onmiskenbare bedreiging voor de gezondheid van de planeet. Gemiddeld stoot een koe 100 kg methaan per jaar uit.
In de praktijk werken de onderzoekers aan het identificeren van een of meer van de miljarden micro-organismen in de microbiota van herkauwers die genetisch gemodificeerd kunnen worden. Deze bacteriën zouden fungeren als 'waterstofsensoren', die voorkomen dat waterstof wordt omgezet in methaan. Deze bacteriën zouden aan herkauwers worden toegediend in de vorm van een pil of injectie zodra ze worden geboren.
(Fausto with AsD - Source : France info - Illustration : Unsplash)