Laat voortaan geen euro’s meer verdampen
Roer en kijk jij ook zo graag in de potten terwijl je kookt? En blijft het deksel dan ook ongetwijfeld naast de pot liggen? Wel, dit is echt geen goed idee als je wil besparen!
Wist je dat door een deksel op je potten en pannen te zetten, je voedsel sneller kookt en je 50% minder energie verbruikt? Met deze en andere tips bespaar je zo’n 40 euro per jaar.
Tips:
-kies de juiste pot of pan: kies een pot of pan met de juiste diameter. In een te grote pot duurt het langer voor deze warmt. In een te kleine pot gaat er veel warmte verloren.
-hoeveelheid water: kook je eten in de gepaste hoeveelheid water. Neem niet te veel water, maar ook niet te weinig.
-thermische energie: maak optimaal gebruik van de thermische energie van je fornuis. Schakel de kookplaat al uit voor het einde van de kooktijd. Deze blijft toch nog enkele minuten warm.
-oven: open zo weinig mogelijk je oven tijdens het bakken. Haal het voedsel tevens enkele uren voor je gaat koken uit de diepvriezer. Zo kan dit ontdooien zonder dat het de microgolf in moet, ook al verbruikt deze 75 keer minder energie dan een traditionele oven.
-gebruik je microgolfoven: je kan heel wat groenten gewoon stomen in de microgolf. Snij je groenten in min of meer gelijke stukken en plaats ze in een glazen kom. Je kan er wat water, boter of olie onder mengen. Dek af en verwarm 3 à 4 minuten op hoge stand. Zo simpel is het!
Ook aardappelen kunnen in de microgolf klaargemaakt worden: prik enkele keren met een vork in de aardappelen en stop ze 2 maal 2 minuten op ongeveer 750 watt in de microgolf. Wel halverwege de tijd even omdraaien. Een pak sneller dan 20 minuten in de kookpot.
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)