Tagtik

Leer ‘omdenken’ en sta positiever in het leven

Wat is omdenken?
Omdenken is een manier van denken en doen; je gebruikt een techniek om problemen te transformeren in mogelijkheden.
Kortom: omdenken is een manier om problemen aan te pakken.
Het is vaak een hele kunst om die knop om te zetten van ‘vastdenken’ naar ‘losdenken’.

Een probleem omdenken, hoe doe je dat?
Je kunt een probleem pas omdenken als je eerst jouw verwachtingen, vooroordelen en hersenspinsels erover laat varen. Als je jouw probleem fileert tot de pure feiten, kun je beginnen met omdenken.

Deze 5 omdenkstrategieën helpen je op weg:
-omkeren
Je vindt een huis huren weggegooid geld. Toch vind je niet direct een leuk huis om te kopen en je gaat toch maar huren. Dan denk je best: “Wat een vrijheid om nu rustig verder te zoeken naar dat droomhuis van mij”.
Dus: maak van het probleem een mogelijkheid. Zie het geluk bij een ongeluk. Waar je eerst last van had, kan jou ook nog plezier geven.

-focussen
Jouw zoon is supernerveus voor die eerste schooldag op de middelbare school. Maar wat concreet gaf die nervositeit? Hij zei: ”Ik ben bang dat ik die sleutel van mijn locker kwijt zal raken”. Een grote sleutelhanger bracht rust bij hem.
Dus: waar gaat het precies om? Hou het doel in de gaten. Laat los wat je niet wil.

-bekrachtigen
Ouders sturen een mailtje naar een leerkracht om te vragen waar die lage cijfers van hun dochter vandaan komen. Als leerkracht kan je weerstand bieden, maar je kan ook dat mailtje positief bekijken. Misschien zijn die ouders oprecht bezorgd om hun dochter.
Dus: kijk niet meteen naar een negatieve oorzaak van een probleem. Kijk naar wat wel werkt en doe daar meer van. Focus op het positieve. Geef positieve feedback in plaats van je blind te staren op verbeterpunten.

-terugdenken
Een leerkracht is verontwaardigd dat zijn leerlingen maar niet komen tot zelfstandig werken.
Na een gesprek met de leerlingen stelt hij een duidelijk stappenplan op: wat hebben zij nodig (om het vooropgestelde doel te bereiken)?
Dus: bedenk, ontdek, probeer … hoe je jouw doel kan bereiken. Doe research en stel actief vragen.

-doorzetten
Durf te experimenteren en tegen de stroom in te gaan als je het gevoel hebt dat er kansen liggen. Leer met vallen en opstaan.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren