Tagtik

Opgepast voor visfraude: weet welke vis je eet!

Ben jij ervan overtuigd dat de vis die je bestelt in een restaurant ook de vis is die op je bord ligt?

Oceana, de internationale organisatie voor zeebescherming, deed eerder reeds onderzoek en kwam tot verrassende vaststellingen

Vissoorten als blauwvintonijn, kabeljauw en tong zouden vervangen worden door vissoorten die 40 procent goedkoper zijn. Zo zou pangasius een vervanger zijn voor de duurdere kabeljauw.

Oceana onderzocht verschillende vismaaltijden in Brusselse restaurants en stelde vast dat in 31% andere (goedkopere) vis werd geserveerd. De onderzoekers ontwikkelden een DNA-databank waarmee controleurs gemakkelijker visfraude kunnen opsporen.

Chef Johan Segers over ‘visfraude’ op Radio2:
“We zouden als consument slimmer moeten zijn. Sommige producten zijn zo goedkoop dat het gewoonweg niet kan! De fraude zal vooral bij tong gebeuren. Er zijn veel soorten tong: schartong, melktong enz. Die hebben allemaal dezelfde vorm, met een ander vel. Alleen zien de mensen dat niet.”

Johan Segers wil de schuld niet zomaar bij de viswinkels of de restaurants leggen. Mensen hebben nu eenmaal de gewoonte om steeds dezelfde vis te kiezen terwijl er zoveel keuze is en elke verse vis lekker is!

In de viswinkel koop je best een vis die niet gefileerd is. Zo zie je de vis in zijn geheel en ‘herken’ je deze beter. Je kan je vis laten fileren nadat je hem koos. Trouwens, de versheid van een vis zie je aan de schubben en de ogen.

Daarenboven kan je je vragen stellen bij een visgerecht dat goedkoop is. Met een lekker sausje erbij smaken mensen niet altijd welke vis er op hun bord ligt.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren