Sauzen op een gezonde manier indikken doe je zo
We hebben nogal de gewoonte om onze maaltijden te verrijken met een lekker sausje. In vele keukenkastjes staat dan ook een doosje maïzena om sauzen in te dikken. Maar er bestaan echter andere en gezondere manieren om dat sausje in te dikken.
Culinaire hulpmiddelen
-johannesbroodpitmeel: dit is een natuurlijk en eiwitrijk verdikkingsmiddel. Het poeder bevat geen suiker en werkt verzadigend.
-arrowroot: dit bindmiddel dikt in op lage temperatuur en geeft een romig effect. Het beïnvloedt niet de smaak van je saus omdat het geen aroma heeft.
Groenten
Bloemkool, wortel, pastinaak, zoete aardappel … koken en fijnmalen om vervolgens aan je saus toe te voegen. Dit is tevens ook een ideaal middeltje om kinderen meer groenten te laten eten.
Melkproducten
Ricotta, geitenkaas, room zijn goed geschikt om je saus in te dikken.
Peulvruchten
Plet rode (voor rode sauzen) of witte bonen (voor witte sauzen) en doe ze bij de saus. Leng nog wat aan met melk.
Zaden
Geplet lijnzaad of chiazaad en gemalen maanzaad zwellen in combinatie met vloeistoffen enorm op waardoor ze kunnen gebruikt worden om in te dikken. Let wel: je zit natuurlijk met de structuur van de zaadjes (waar niet iedereen gek op is).
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)