Tagtik

Sneller ijsblokjes met … kokend water!

Zomerse dagen en zwoele avonden … daar horen frisse drankjes bij. Maar oeps … geen ijsblokjes meer.

Met dit trucje maak je snel ijsblokjes. Giet kokend water in je ijsblokjesvorm, plaats de vorm voorzichtig in je diepvriezer en je zal versteld staan hoe snel je ijsblokjes hebt!

In 1963 deed de Tanzaniaanse tiener Erasto Mpemba een ontdekkeing tijdens een kookles roomijs maken: de bewerkte melk bevroor sneller als ze warm de diepvries in ging. Jaren later werd de test overgedaan met 2 bakjes water in de diepvries: het ene bakje bevatte water van 35 graden en het andere van 100 graden. Resultaat: het bijna kokende water was eerst bevroren! Hun bevindingen schreven ze neer in een wetenschappelijke publicatie: het Mpemba-effect was geboren.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren