Te weinig zout? Kies voor gezonde kruiding!
We weten allemaal dat te veel zout het risico op een hoge bloeddruk verhoogt. Reden genoeg om die dagelijkse inname van zout te beperken. Weet je dat 80% van het zout dat we binnen krijgen afkomstig is uit producten waar zout van nature in zit of waar het aan toegevoegd is door fabrikanten. Dus kunnen we al starten met minder voedingsstoffen te eten die zout bevatten. Ook aan die overige 20% kunnen we iets doen. Wanneer we een gerechtje proeven en denken dat dit wat zout mist: grijp dan niet direct naar zout! Je kan je voeding immers heel wat smaak geven zonder je gezondheid te beschadigen.
Hier enkele specerijen die het meest in aanmerking komen om zout te vervangen:
-knoflook: geeft extra smaak aan rood en wit vlees, vis en zeevruchten, stoofpotten en soepen
Voordeel is ook dat knoflook veel vitaminen, mineralen en antioxidanten bevat.
-zwarte peper: beschermt het lichaam tegen een hoge bloeddruk.
Peper past geweldig bij vlees en vis, stoofpotten, sauzen, dressings, pasta recepten met groenten
-uienpoeder: de eigenschappen zijn minder aanwezig dan in de groente in zijn natuurlijke staat, maar het is een goede keuze om smaak toe te voegen aan je voeding. Dit kan zowel bij vlees, vis, soepen, stoofpotten, gebakken groente als bij salades en rijst
-oregano: dit kruid staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en is tevens een lekker ingrediënt. Je kan dit gebruiken in alle bereidingen waar je anders zout gebruikt, maar ook op pizza en in smoothies met fruit en groenten
-komijn: regelmatig gebruik van dit kruid helpt om de cholesterol te beheersen. Het heeft een uitgesproken smaak, dus start met het toevoegen van een kleine hoeveelheid.
-anijs: ook dit kruid heeft een specifieke smaak en doet het goed in recepten met vlees en groenten.
-gember: bekend vanwege zijn ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. Lekker in brood, koekjes, smoothies, geraspt in slaatjes.
-kurkuma: zeer bekend omdat het onze gerechten een oranje kleur geeft. Het heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. In heel wat gerechten te gebruiken en het geeft onze rijst een apart kleurtje.
Opgepast wanneer je kruidenmengelingen koopt; hier zit meestal al zout bij. Check de ingrediëntenlijst!
(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)