Uit grootmoeders keuken: de asperges van de armen
Dat onze grootmoeders konden koken, wisten we al lang. Maar wie maakt nog regelmatig een gerechtje klaar uit grootmoeders receptenboek? Of heb je ondertussen je eigen receptenboekje met je favoriete gerechten van grootmoeder, maar dan aangepast aan je smaak en met hedendaagse ingrediënten?
Schorseneren: de asperges van de armen
Schorseneren kwamen voor de Tweede Wereldoorlog regelmatig in heel wat gezinnen op tafel. Later geraakten ze echter in de vergeethoek. Schorseneren worden ook wel eens winterasperges of asperges van de armen genoemd.
Bij het schillen van deze lange, witte wortel met zwarte schil, komt er een melkachtige en plakkerige stof vrij. Schorseneren werden daarom ook altijd met handschoenen geschild of onder stromend water. Schil met een dunschiller van de onderkant naar de top en snijd het voetje en de top eraf.
Het is dus wel een klus om deze groente te schillen, en daarom werden ze vroeger ook wel ‘keukenmeidenverdriet’ genoemd of ook ‘huisvrouwenleed’.
Je kan de schorseneren ook eerst schoonvegen en vervolgens gaar koken. Zo komt het vel makkelijk los.
Je kookt de groente best in water met een scheut azijn of melk om zo verkleuring tegen te gaan.
Schorseneren zijn rijk zijn aan vezelstoffen die de darmbacteriën bevorderen, hebben een heilzame werking en bevatten veel vitamine C en ijzer. Ze werden vroeger gegeven aan mensen met diabetes of maagklachten.
Bereidingswijze:
Klassiek
Na het schillen laat je ze ongeveer 15 minuten koken tot ze gaar zijn. Je serveert ze bijvoorbeeld met een witte saus. Heerlijk bij gebraad!
In de oven
Kook de schorseneren na het schillen zo’n 5 minuten met wat zout. Giet af en laat uitlekken. Vervolgens
meng je ze met wat olijfolie en kruiden (bv. tijm) en zet je ze op de bakplaat. Bestrooi nog wat met peper en grof zeezout en rooster ze in de oven in 25 minuten. Heel lekker ook wanneer je nog andere groente op de bakplaat erbij zet, zoals uien, wortels, aardappeltjes … Tevens ook een perfecte maaltijd voor vegetariërs!
(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)