Tagtik

Verlos jezelf van negatieve gedachten

Angstgevoelens, piekergedachten, stressgevoelens … het overkomt iedereen wel eens.
We komen in situaties terecht waar we even niet uit geraken. Belangrijk is om hier dan te leren mee omgaan. Maar hoe doen we dat?

Ken je lichaam en je brein
Waarom is het moeilijk om patronen te doorbreken? Waarom herval je, terwijl je je nog zo goed had voorgenomen om het niet meer op deze manier aan te pakken. We moeten dus eerst snappen waarom we de dingen doen zoals we ze doen.

Kijk van een afstand naar jezelf
De meeste mensen leven als het ware op automatische piloot. We staan onder een waterval van negatieve of angstgevoelens, en voelen ons overspoeld en vol emoties. Leer de vaardigheid om naast die waterval te gaan staan en leer op een rustige manier te kijken naar jezelf. Vraag je hierbij af: “Wat gebeurt er nu bij mij?” Dan pas kunnen we weer verder.

Leer controle loslaten
Ik moet dit … ik mag niet dat … Herken je die ‘moetjes’? Zonder dat we er zelf van bewust zijn, hebben we heel wat strenge regels. En we verwachten dit dan ook nog eens van anderen. Als we willen loskomen van angst, stress of negatieve gedachten moeten we werken aan het leren loslaten van die controle. Belangrijk is om anders naar ons denken te leren kijken; sta hier even bij stil en je zal merken dat die ‘zware lading’ vermindert.

Waar leef jij eigenlijk voor?
Leid je het leven dat je wil leiden? Doe jij wat jij leuk vindt en waar je gelukkig van wordt? En word je daarin niet belemmerd door allerlei vervelende stemmetjes in je hoofd? Durf oude patronen te doorbreken; ook op oudere leeftijd zijn we daar nog toe in staat. We willen een waardenvol leven leiden, en niet steeds in een overleefstand leven.

Maak nieuwe verbindingen in je hersenen
Neem eens een bepaalde negatieve gedachte over jezelf in je hoofd. Bijvoorbeeld 'ik faal', of 'ik ben niet goed genoeg'. Schrijf je negatieve gedachte over jezelf op. Schrijf nu dezelfde gedachte op, maar dan met 'ik heb de gedachte dat....' ervoor Volgende stap: Denk nu nog eens 10 seconden aan deze gedachte, maar dan met 'ik heb de gedachte dat...' ervoor. Merk je al een verschil in lading?

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren