Verveling is goed voor je kind
"Ik verveeeeeeel mij!" Je kind heeft duidelijk een acute aanval van verveleritis, meestal gepaard met een zeurderige stem en irritant gedrag: Wat nu gedaan?
“Ik verveel mij dood”
· Verveling is goed voor je kind. Best doe je dus helemaal niks! Of toch niet het eerste (half)uur: laat je kind zélf met ideeën op de proppen komen. In die lege momenten leren kinderen niet alleen om zichzelf bezig te houden, ze ontdekken ook wat ze goed kunnen en waar ze graag mee bezig zijn. Tegelijk worden hun creativiteit en fantasie geprikkeld.
· Blijft de aanval duren? Stimuleer je kind om na te denken: “Wat vond je vorige vakantie leuk?” of “Wat ligt helemaal achteraan in de speelgoedkast?”. Grote kans dat het kind eerst ‘niks’ kan bedenken, maar geef het tijd.
· Maak een grabbeldoos of verveelschrift: daarin schrijf je ALLES op wat zou kunnen helpen tegen verveling. No limits, ook kleine klusjes mogen erop. De schifting kan achteraf gebeuren. Dit kan je natuurlijk ook al doen voor de verveling toeslaat…
· Laat verveling toe. Vrije tijd is er niet om volgepland te worden. Verveling is zeker geen verspilde tijd, maar een tijd van rust en leegte. Onderdruk dus de neiging om zelf een spel aan te reiken, de tv aan te zetten of de iPad te nemen. Verveling mag er zijn. Hoe vervelend dat gezeur soms (lees: vaak) ook wordt…
(Skwadra by Tagtik/Source: De Gezinsbond/Illustration picture: Pixabay)