Vier 'Wereld Chocolade Dag' met een lekker stukje Belgische chocolade
Mmm, een lekker stukje chocolade bij de koffie, als tussendoortje of als we even een oppeppertje nodig hebben. Hebben jullie er vandaag al van genoten? Het kan zo lekker zijn … maar is het ook gezond?
Voor de liefhebbers van witte en melkchocolade is er minder goed nieuws: deze soorten bevatten veel suikers, melk, boter en room. Wie wat op de lijn let, eet deze best niet.
Pure chocolade daarentegen bevat een hoog gehalte cacao en is rijk aan antioxidanten en flavonoïden.
Maar wanneer spreken we nu van ‘pure chocolade’?
Pure chocolade bevat minstens 54% cacao. Er is zelfs chocolade met 70% tot 100% cacao.
Hoe hoger het cacaogehalte, hoe bitterder de smaak, maar ook hoe gezonder! Meestal moeten mensen wennen aan die smaak, maar je kan dit ook langzaam opbouwen.
Waarom is pure chocolade gezond?
-deze zit vol antioxidanten; beschermers voor je cellen, weefsel en DNA tegen vrije vrije radicalen die schadelijk zijn voor de celwand. De 10% flavonoïden in de chocolade vinden we ook in groenten en fruit
-de stoffen in de pure chocolade doen bloedvaten verwijden waardoor je bloed verdunt en dus minder kans op vaatziekten. Ook de doorbloeding van de hersenen verbetert waardoor het risico op beroertes vermindert
-onderzoek toonde aan dat het risico op diabetes type2 kan verkleinen
-je verdikt niet omdat je je beter in je vel voelt waardoor je minder zin hebt in ongezonde voeding.
Dit geldt echter niet voor iedereen.
-de verschillende stoffen hebben een oppeppend en positief effect op je emoties, eetlust, slaap en pijnervaring. Kortom: je gemoedstoestand verbetert!
Ondanks deze positieve gezondheidseffecten, moeten we niet massaal pure chocolade gaan eten.
Je krijgt nog steeds veel calorieën binnen door de suiker en het vet.
Geniet dus, maar eet met mate!
(Skwadra by Tagtik/Source: Gezond.be/Illustration picture: Pixabay)