Tagtik

'Verliefd op de butternut'

Herfst, dé tijd van pompoenen! Dit is een zeer populaire groente die je in heel wat recepten kan gebruiken. Je kent de ‘klassieke oranje pompoen’, maar ken je ook de flespompoen, ook gekend onder de naam butternut. Het is een kleine tot middelgrote pompoensoort met een fles of peerachtige vorm. Deze soort wordt in veel gerechten gebruikt, vooral omdat het vruchtvlees weinig draden bevat. De flespompoen heeft een zoete en nootachtige smaak.

Deze pompoen is ideaal om te roosteren voor in een salade, maar even goed voor de bekende pompoensoep. Het is niet per se nodig om deze pompoen te schillen. Indien je hem toch wil schillen, ga je best zo te werk:

-snij van beide uiteinden het kontje af zodat je een stabiel snijvlak krijgt
-snij dan de pompoen doormidden, precies onder het bolle stuk
-om te schillen leg je beide helften met de vlakke kant naar beneden. Nu kan je ze schillen met een dunschiller, maar kan ook met een mesje
-snij beide delen doormidden en verwijder de pitten door deze er uit te schrapen
-nu de schone stukken in blokjes snijden

Na het schillen bereid je met deze flespompoen de lekkerste gerechten:
-pompoenlasagne
-geroosterde pompoen
-pompoensoep (bv. eens met kerrie, kaneel en kokosmelk)
-pompoenfrietjes in de oven
-geroerbakte flespompoen
-curry van flespompoen en kikkererwten
-maak er spaghetti van (met spiraalsnijder)
-verwerk de pompoen in een quiche of tortilla (héél lekker met bv. feta)
-maak er puree van
-pompoencheesecake
-in stoofpotje

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren