Tagtik

Winterwandelen: tal van voordelen!

Wandelen, we deden het de voorbije coronajaren massaal. Maar eens de nattigheid of de vrieskou er is, verkiezen velen die luie zetel. Wel, schuif die maar opzij want winterwandelen levert heel wat gezondheidsvoordelen. Lees hier wat de wetenschap erover vertelt.

Zonvitamine
Vitamine D wordt voornamelijk aangemaakt in de huid bij blootstelling aan de zon. Deze vitamine zorgt onder meer voor een goede immuniteit en bescherming van de botten. Door er in de winter veel op uit te trekken onder een winterzonnetje, kunnen we ervoor zorgen dat we geen tekort aan vitamine D oplopen.

Gewicht en brein
Onderzoekers van de London School of Economics concludeerden dat regelmatig stevig doorstappen een prima manier is om je gewicht onder controle te houden. Het zou zelfs beter werken dan een work-out in de fitness of sportschool. Vijftigplussers die geregeld meer dan 30 minuten stevig doorstappen hebben een lagere BMI en een smallere buikomtrek dan wie naar de sportschool gaat. Op lange termijn kan het ook een positief effect hebben op ons cognitief vermogen.

Depressie en stemming
Het is aangetoond dat wandelen in een rustige omgeving (platteland, bos …) de symptomen van een depressie kunnen verlichten. Ook het risico op hoge bloeddruk, diabetes en een te hoog cholesterol verlaagt.
Wanneer je fysieke conditie in orde is, probeer dan ook eens een extra blokje te lopen of je tempo te versnellen. Zo versterk je nog die positieve effecten.

Gewrichten
Ook bij gewrichtsklachten (behalve dan bij acute pijn) haal je voordeel bij regelmatig stappen. Wandelen heeft immers een lage impact maar helpt om je gewrichten soepel te houden en stijfheid en zwellingen te voorkomen. Zo ontdekte een Amerikaanse studie dat mensen met beginnende knie-artrose zich kunnen beschermen tegen mobiliteitsverlies door zo'n 6000 stappen per dag te zetten.

Vriesweer
Bij vriesweer vraagt wandelen iets meer voorbereiding. Start in een rustig tempo zodat je spieren wat kunnen opwarmen. Zo voorkom je blessures. Neem bij een lange tocht een banaan of energiereep mee want bij koud weer heeft ons lichaam meer energie nodig om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Vergeet ook niet te drinken voor of tijdens de tocht
Op een bevroren ondergrond komen wandelsticks goed van pas om meer grip te krijgen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Plusmagazine/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren