Worden kinderen sneller ouder op hun gsm?
Heb jij al eens gekeken in welke houding jouw kids achter een scherm zitten? Dat is zeker niet mooi met een rechte rug aan hun bureau. Meestal is dit in de zetel, hangend of in foetushouding. Het kan niet anders dan dat dit effect heeft op een lichaam.
Hoe belastend of ongezond is dit voor een lichaam?
Zowel voor kinderen als voor volwassenen is er een effect op het lichaam van voorovergebogen gsm’en: “Ons hoofd is het zwaarste onderdeel van ons lichaam. Bij kinderen is die verhouding nog groter. Dat betekent dat als kinderen de hele tijd voorovergebogen zitten, dit een aanzienlijk effect heeft op bijvoorbeeld de structuur van hun rug. We zien dus zeker een versneld verouderingsproces bij zo’n jonge kinderen”, zegt fysiotherapeute Frédérique Neys op Radio 2.
Koppel er iets positiefs aan
Belangrijk is om het bestaan van die smartphone te incorporeren. Zo kunnen we die spieren meer trainen en jongeren aanzetten tot meer sporten. Er bestaan ook leuke applicaties of materialen om kinderen aan te leren om niet voorovergebogen te zitten. Maak kinderen bewuster van hun lichaamshouding. Dat heeft meer effect dan te zitten ‘zagen’ dat ze moeten recht zitten. We weten trouwens allemaal dat laptops en gsm’s niet snel zullen verdwijnen.
"Maar het is zeker een feit dat die schermtijd een probleem is. Zeker bij onze jonge kinderen. Het heeft een invloed op hun hormonen, op hun lichaam, op hun houding, … Al is het zeker ook bij volwassenen een groot probleem", stelt de fysiotherapeute.
(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/ Illustration picture: Unsplash)