Zo help je jouw kids met stress
Dat niet alleen volwassenen maar ook kinderen stress ervaren, zullen ouders al hebben vastgesteld.
Dochterlief die de nacht voor haar examen niet goed slaapt, een zoon van 7 die buikpijn heeft bij het vertrekken naar school, een kleuter die overprikkeld raakt …
Kinderpsychiater Lieve Swinnen geeft meer uitleg bij Radio2:
"Wanneer er een onevenwicht is tussen wat van het kind gevraagd wordt en wat het kind kan, zal je kind stress ervaren. Dat is meestal op school en thuis. Bij kleine kinderen gaat het vaak om lichamelijke en psychosomatische klachten. Oudere kinderen hebben moeilijke gedachten: ‘ik kan dat niet’, maar ook faalangst of een negatief zelfbeeld. Ook de gevolgen kunnen hetzelfde zijn: zelfmoord, borderline, CVS, …"
Hoe kan je helpen?
Belangrijk is kinderen te laten ervaren dat ze goed genoeg zijn. Denken dat ze niet goed genoeg zijn (of doen) en faalangst zorgen voor stress bij kinderen. Om hun veerkracht te versterken zijn liefdevolle relaties heel belangrijk. Benadruk de sterke kanten van het kind. Succeservaringen helpen hierbij; ze hebben het gevoel toch goed te zijn in iets.
Reageer op negatieve ervaringen zoals pesten door een alternatief aan te bieden.
Uiteraard vraagt elk kind een andere aanpak. Er zijn kinderen met wat meer veerkracht, een ander temperament, kinderen die snel overprikkeld raken of zich moeilijk kunnen beheersen …
Stress positief draaien
We kunnen als ouder of opvoeder niet alle problemen of negatieve zaken weghalen, zodat kinderen zich goed zouden voelen. Lieve Swinnen: “We moeten onze kinderen stimuleren, steunen in hun veerkracht, hun sterke kanten herkennen, stimuleren, de kans en de volledige mogelijkheid geven om te ontwikkelen en die te leren gebruiken om om te gaan met hun omgeving op een positieve manier."
(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Pixabay)