Zo hou je je eetpatroon onder controle
Heb je stilaan genoeg van al die calorierijke lekkernijen? Wil je er nu voor de zoveelste keer aan beginnen … aan dat dieet? Maar bezwijk je telkens vroegtijdig? Wel, probeer dan even om jouw eetlust onder controle te houden. Dit kan door heel simpele aanpassingen.
-beperk de suikerinname: we weten allemaal dat suikerinname zorgt voor pieken en dalen in onze bloedsuikerspiegel. En precies die dalen zorgen ervoor dat je je moe voelt en zin krijgt in … nog meer suiker. Het lijkt een beetje op een verslaving. Controleer ook even op verpakkingen van voedingswaren (fruitsap, koek, ontbijtrepen, frisdrank …) het suikerpercentage; meer dan 5% suiker, laat dan liggen en kies voor een suikerarm alternatief.
-eet veel vezels: deze zorgen ervoor dat je langer een voldaan gevoel hebt. Ze verteren langzaam en zorgen ervoor dat je maaginhoud meer volume heeft. Vezels zijn belangrijk voor je darmflora en zorgen voor een gezonde stoelgang. Ook vertragen zij de suikeropname uit je voeding waardoor schommelingen in je bloedsuiker vermeden worden. Dit alles heeft tevens een gezond effect op heel jouw lichaam. Vezels vind je onder andere in groenten, fruit, noten, havermout, peulvruchten.
-kies voor gezonde vetten: heel wat voedingswaren bezitten gezonde vetten die het risico op hart- en vaatziektes zeker niet verhogen. Ze bevatten plantaardige oliën: olijfolie, noten, avocado, zaden, verschillende vissoorten … Wanneer je de porties in het oog houdt zijn dit zeker geen dikmakers. Zo zorgt een handje noten tussendoor voor gezonde vetten en ze verzadigen ook nog eens waardoor dat hongergevoel weg blijft.
-eet voldoende eiwitten: deze hebben een positieve invloed op je hormoonhuishouding doordat ze het hormoon leptine aanmaken. En dit is nu juist dat verzadigingshormoon dat jouw hersenen vertelt dat je niet meer hoeft te eten. Eiwitten vind je o.a. in eieren, kip, vis, vlees, peulvruchten, quinoa …
-is het honger? Of hebben we gewoon lekkere trek? Of dorst? Vraag je bij een hongergevoel steeds af of je echt wel honger hebt. Soms is het gewoon vocht dat je nodig hebt of is het die verveling of ‘gewoonte’ die ons parten speelt.
Wanneer je deze tips steeds voor ogen hebt, lukt het jou zeker om van dat (eeuwige) hongergevoel af te geraken en de gezonde toer op te gaan.
(Skwadra by Tagtik/Source: Gezond/Picture: Unsplash)