Tagtik

Zo klaar je die vervelende afwas in een handomdraai

Niets zo ambetant als na een gezellig dinertje nog lang te staan afwassen, maar klevende etensresten nog dagenlang op je servies laten rusten is dan weer ook geen goed idee. We lijsten voor jou daarom enkele handige tips op om je afwas zo vlot mogelijk te laten verlopen, zowel voor wie met een state of the art afwasmachine werkt, als voor wie alles met de hand schoon schrubt.

Laat je afwas niet staan
Doe je afwas meteen na het nuttigen van je maaltijd. Het is immers veel gemakkelijker om etensresten te verwijderen als ze nog vers zijn. Zo bespaar je jezelf heel wat tijd (en frustraties).

Niet op voorhand inzepen
Maak je gebruik van een afwasmachine? Dan moet je je servies niet eerst inzepen. Sommige mensen doen dat omdat ze hun machine niet volledig vertrouwen, maar dat blijkt volstrekt nutteloos te zijn. Verwijder de grootste etensresten en dat volstaat. Het detergent dat je in je afwasmachine gebruikt is immers ontwikkeld om etensresten te lijf te gaan en kan bijgevolg de textuur van je borden aantasten als ze te proper in je machine gaan. Dat schrijft een ingenieur op de website 'Woman's Day'.

Gebruik koud water voor zuivel en zetmeel
Heet water kan van zuivel en zetmeel een plakkerige rommel maken. Als je met de hand wast, gebruik je dus beter koud water om zuivel en zetmeelrijk voedsel te verwijderen. Je weet nu wat je te doen staat als je nogmaals goedkope aardappelpuree verorbert.

Was af tijdens het koken
Staat je pasta of rijst even te koken en heb je een vrij moment? Gebruik dat minuutje om gauw al even wat afwas te doen. Als je deze gewoonte kan implementeren in je routine, zal je nooit voor een grote berg afwas komen te staan na je maaltijd.

Van groot naar klein
Reinig en stapel eerst de grootste potten en pannen en maak vervolgens de kleinere bordjes en vorken en messen proper. Zo kan je een stabiele constructie maken op je droogrek en hoef je niet steeds alles te verplaatsen.

Gebruik een ovenrek
Heb je geen droogrek voor je afwas? Geen nood! Schuif een rooster uit je oven, leg er een keukenhanddoek onder en klaar is kees. Door de roosters kan immers lucht naar binnen en kan het water weglopen. Verschillende van deze ovenroosters hebben tevens omgeslagen pootjes waardoor het servies ietsje hoger ligt.

Kook zout in water
De meest hardnekkige aangebrande etensresten die aan je potten en pannen kleven, krijg je alsnog weg door er koud water en 2 tot 3 eetlepels zout aan toe te voegen. Laat het een nachtje trekken en 's anderendaags kook je het goedje, waarna je zonder probleem de aangebrande etensresten zal kunnen verwijderen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren