Zo praat je met mensen die stotteren
Personen die stotteren hebben het moeilijk om vloeiend te spreken. Tijdens het spreken maken ze opvallende herhalingen, verlengen ze klanken of lettergrepen en/of blokkeren ze, houden ze ongewild een pauze ... Dit gedrag is onvrijwillig en ze hebben er geen controle over. Maar hoe praten we nu best met stotteraars? Houden we oogcontact? Of juist niet? Wat we zeker niet willen is deze mensen in verlegenheid brengen. Voor zo’n 65 000 Vlamingen is stotteren een dagelijkse strijd.
Tips om te praten met stotteraars (Radio 2):
Zwijgen en luisteren
Sommige opmerkingen kunnen heel denigrerend zijn: “Praat eens wat trager”, “Adem eens diep in en uit”, “Kalmeer eens” … Ze zijn misschien goed bedoeld maar helpen de stotteraar niet.
Toon interesse
Door non-verbaal contact (oogcontact, knikken …) laat je blijken dat je luistert naar wat hij/zij vertelt.
Laten praten
Wees geduldig, onderbreek niet en laat een stotteraar uitspreken.
Neem zelf je tijd
Een stotteraar zal zich meer op zijn gemak voelen als je zelf iets trager spreekt. Natuurlijk spreek je niet in slow motion want dat kan verkeerd geïnterpreteerd worden.
Geef een duwtje
In het openbaar spreken is een hel voor stotteraars. Toch is het belangrijk om hen zelfvertrouwen te geven en hun zelfstandigheid een boost te geven.
Treed coachend op en laat hen zelf naar de dokter bellen, een drankje bestellen, een tekst hardop lezen … Zeker voor stotterende kinderen is dit een heel belangrijke les.
(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Pixabay)