Tagtik

Bedreigingen voor Europa versnellen de terugkeer van contant geld

Er wordt steeds minder contant geld gebruikt, maar totaal verdwijnen zullen munten en bankbriefjes nog zeker niet. Het bewijs is te vinden in Nederland, Noorwegen en Zweden...



Met het oog op de Russische dreiging en cyberaanvallen raden Zweden, Noorwegen en Nederland in expliciete bewoordingen, maar ook andere Europese landen op een indirectere manier, hun burgers aan om een voorraad contant geld aan te leggen om indien nodig contante betalingen te kunnen doen.



In Zweden worden vier van de vijf transacties elektronisch uitgevoerd en het land is een eldorado voor gedematerialiseerd geld. Om een geldautomaat te vinden in Stockholm of Göteborg moet je geduld hebben. In Zweden is digitale betaling koning, er is geen minimumaankoop vereist. Maar met het risico op oorlog en allerlei soorten hacking vanuit het oosten, wil de Bank van Zweden nu een stap terug doen door contant geld weer te integreren in het dagelijkse leven van de Zweden. En Zweden is niet het enige land waar dit gebeurt...



De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) raadt mensen bijvoorbeeld aan om kleine geldbedragen - zo'n €300 tot €400 voor één persoon - in kleine coupures te bewaren, voor het geval dat.

In Noorwegen heeft de regering onlangs belangrijke stappen gezet om het recht van burgers om contant geld te gebruiken te versterken. Het vormt een belangrijk keerpunt in het beleid van het land ten aanzien van het gebruik van contant geld, ondanks de reputatie van het land als voorvechter van digitale betalingen.



Natuurlijk zijn al deze aanbevelingen bedoeld als aanvulling en niet als vervanging van elektronische betaalmiddelen. Het doel is om een alternatief te bieden in het geval van verstoring van digitale systemen of gewapende conflicten.



Niet alle landen hanteren deze aanpak. België, bijvoorbeeld, heeft geen van deze aanbevelingen gedaan aan zijn bevolking, omdat het liever geen paniek zaaide en de nadruk legde op de prioriteit die wordt gegeven aan cyberbeveiliging in de banksector.



In Frankrijk, waar 83% van de Fransen zegt nog steeds erg gehecht te zijn aan contant geld (volgens een enquête van 2023), wordt contant geld nog steeds gezien als een waardeopslag en een essentieel betaalmiddel voor bepaalde transacties. Daarom proberen de autoriteiten een evenwicht te bewaren tussen digitale betalingen en contant geld, om financiële inclusie en economische veerkracht te garanderen.



De terugkeer naar meer aandacht voor contant geld lijkt nu wel een echte trend te zijn, ook al wordt die gedicteerd door de omstandigheden.


(PP with CM and LM/Source: France Info et Capital/Illustration picture: Pixabay) 

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren