Winkelen op afspraak werkt niet volgens Mode Unie
Sinds vorige week zaterdag is winkelen op afspraak verplicht bij de meeste winkels, zo ook bij kledingwinkels. Volgens Mode Unie is deze nieuwe maatregelen dramatisch verlopen voor de modehandelaars. Dat zegt de de federatie van de modewinkels in een persbericht. Vergeleken met een normaal verkoopjaar was er afgelopen week een omzetverlies van gemiddeld 58,4 procent. De sectorfederatie wil dat de maatregel wordt teruggedraaid.
Het gemiddelde negatief omzetcijfer komt "bovenop het nieuws dat modehandelaars het eerder beloofde dubbel overbruggingsrecht nu toch niet ontvangen.", aldus Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie, in het persbericht. "De moed zakte de modehandelaars deze week compleet in de schoenen.", klinkt het. Mode Unie wil dan ook dat de overheid de maatregele terugdraait. Indien dit niet gebeurt, wil de sectorfederatie steunmaatregelen om zelfstandige retailers te compenseren.
Uit een enquête van Mode Unie bij 372 respondenten blijkt dat de eerst verkoopweek "bijzonder slecht is geweest". Tegenover de eerste drie weken van maart is de verkoop zo met nog eens 23,5 procent gedaald, klinkt het. In die weken lag de minverkoop gemiddeld op 34,9 procent. "De verkoop op afspraak heeft er dus voor gezorgd dat het negatieve resultaat in maart, als gevolg van gebrek aan perspectief, weinig sociale contacten en blijvende sluiting van de horeca, opliep tot 58,4 procent." Volgens Delanghe kunnen die negatieve cijfers in de rest van het seizoen niet meer worden opgehaald.
(Skwadra by Tagtik/Source Belga/Picture : Unsplash)