Coyotes en jakhalzen rukken op richting Lage Landen
Hij is kleiner dan een wolf, maar groter dan een vos. De coyote komt oorspronkelijk alleen voor in de Verenigde Staten en verschillende provincies in Canada, waar hij door het jagen op poema's en wolven zijn natuurlijke vijanden verloor de afgelopen honderd jaar en zich bijgevolg vlot voorplantte. De afgelopen vijftig jaar is de coyote echter aan een rondje Europa begonnen. Hij plant zich zo snel voor en weet zich door gebrek aan natuurlijke vijanden in heel veel Europese landen aan te passen en te vestigen. Zo zijn er al verschillende waarnemingen gedaan in Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. De coyote, ook wel prairiewolf genoemd, voedt zich meestal met knaagdieren en konijnen, maar durft ook wel katten, kleine honden, elanden en muildierherten aan te vallen om op te eten.
Ook de goudjakhals, nauw verwant aan de coyote, voelt zich duidelijk goed in het Europese klimaat. Zo wordt hun aantal al op 117.000 geschat in Europa, zegt Dr. Krofel in Independent. Ter vergelijking: in Europa zouden nog 'maar' 17.000 wolven rondlopen. De jakhals is iets kleiner dan de coyote, maar durft ook wel schapen te doden en verorberen. De jakhals is oorspronkelijk afkomstig uit het Midden-Oosten en het zuiden van Azië, maar ook in de Balkan komt hij al decennialang voor. Hij wordt nu al heel vaak waargenomen in beboste gebieden in Europa. Ook deze soort werd al met jongen in Italië, Duitsland en Oostenrijk gespot. Zelfs in Nederland werd een eenzame goudjakhals gespot, meldt NRC. De jakhals werd waargenomen in februari 2016 op de Veluwe. Het dier werd door een automatische camera 's nachts gefotografeerd.
De coyote en de jakhals zijn net zoals de wolf roofdieren en verspreiden zich vaak in een roedel. Het zijn beide slimme en behendige jagers. Door de klimaatopwarming verspreiden coyotes en jakhalzen, die van droge en warme gebieden houden waardoor ze in Griekenland en Bulgarije heel veel voorkomen, zich meer en meer over de rest van Europa. Enkele jaren geleden werden zelfs goudjakhalzen gespot die de koude Alpen overtrokken.
Aangezien coyotes en jakhalzen heel schuw zijn en zich vaak alleen 's nachts laten zien, is de kans vrij groot dat er zich zelfs al enkele van deze dieren in onze contreinen bevinden.
(Skwadra by Tagtik/Source: Independent - NRC/Illustration picture: Pixabay)
Op de Veluwe is een goudjakhals gezien. Normaal gesproken leeft het dier veel zuidelijker: https://t.co/NzYY4u0xBG pic.twitter.com/XQgwOq0HA0
— NOS (@NOS) 29 februari 2016