Tagtik

Kent u de rechterlong van de aarde?

Het Amazonewoud is enorm belangrijk voor de goede werking van het ecosysteem op onze aarde. De Amazone wordt wel eens de 'longen' van onze aarde genoemd, maar eigenlijk kunnen we ze beter benoemen als de linkerlong van de wereld. De rechterlong is immers het boreale gebied. Dat schrijft journalist Jelle Brandt Corstius in zijn nieuw boek 'Borealis'.

Het boreale woud omvat de bossen in Alaska, Rusland, Canada en Scandinavië. Het woud werd veroemd naar de Griekse god van de noordenwind, Boreas. Deze noordelijke wouden van het boreale gebied zijn goed voor dertig procent van alle bosgebied op onze planeet. Het beslaat 16 miljoen km² en telt 750 miljard bomen. Meer dan 20.000 planten- en diersoorten hebben hun thuis in het boreale woud. De boreale zone is het overgangsgebied tussen de gematigde en de toendrazone op de continenten van het noordelijk halfrond. De boreale bossen in deze zone worden ook taiga genoemd. Elk jaar gaat er echter ongeveer 2,5 miljoen hectare verloren van de bossen boven de Poolcirkel.

Misschien nog belangrijker dan de biodiversiteit zijn de koolstofvoorraden die opgeslagen zitten in de bodem en de veengronden van de noordelijke bossen. In totaal zit er in het boreale gebied meer koolstof vervat dan in alle tropische wouden samen. Het noordelijke bos vormt de grootste koolstofput op aarde en helpt zo de opwarming van de aarde beperken.

Deze cruciale rol van het boreale woud komt in gevaar door de groeiende houtkap en de grootschalige bosbranden — een gevolg van de opwarming van de aarde.

(Skwadra by Tagtik/Source: Borealis - Greenpeace/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren