Noorwegen houdt adem in: berg gaat instorten en tsunami veroorzaken
De berg Akerneset, die nauwlettend in de gaten wordt gehouden door geologen, splijt al jaren, tientallen jaren zelfs. Het resultaat: 54 miljoen kubieke meter rots kan instorten en gigantische golven veroorzaken.
Golven van tientallen meters hoog. Een tsunami die, volgens een risicobeoordelingsrapport dat in 2016 door de Noorse Civiele Veiligheid werd gepubliceerd, binnen enkele minuten ongeveer tien dorpen aan de oevers van Sunnylvsfjord, een fjord in het westen van Noorwegen, zou kunnen bereiken.
Geoloog Lars Harald Blikra wijst erop dat "deze hele berghelling instabiel is en beweegt, wat een grote rotsval zou kunnen veroorzaken". Een rotsverschuiving, in één blok of in delen, die "naar de fjord zal rollen en de vorming van grote tsunami's zal veroorzaken".
Een scenario dat fictie overtreft
Lars Harald Blikra vervolgt: "Er is een grote kans dat er een grote gebeurtenis plaatsvindt die een ernstige bedreiging vormt voor de samenleving". De dorpen Hellesylt en Geiranger, populair bij toeristen, zouden onder water kunnen komen te staan door golven van 70 tot 80 meter, meldt het Belgische mediakanaal RTBF. En omdat Akerneset een bedreiging vormt voor het gebied eronder, is de berg een van de meest in de gaten gehouden plaatsen ter wereld geworden.
Geologen verzekeren ons echter dat deze immense rotsmassa niet plotseling, zonder waarschuwing, zal instorten. Er zouden waarschuwingsborden moeten zijn voordat de grootste instorting plaatsvindt, zodat mensen de tijd hebben om te evacueren. Alles is perfect georganiseerd: de burgemeester van Stranda (een gemeente die Hellesylt en Geiranger omvat) legt uit dat er op de dag zelf meerdere communicatiemiddelen zullen worden ingezet. "We kunnen een geolokaliseerde sms-service gebruiken, het internet, Facebook, TikTok...".
De experts proberen de deadline zoveel mogelijk uit te stellen en denken er met name aan om het water van de berg af te voeren, dat als smeermiddel en drukmiddel fungeert, meldt RTBF.
(FVDV and AsD for Tagtik/Source: RTBF/Illustration: Unsplash)