Tagtik

"Pandemieën zijn het gevolg van verwoeste natuur"

De Verenigde Naties, Wereldgezondheidsorganisatie WHO en dierenorganisatie WWF zijn het unaniem eens over de oorzaak van de wereldwijde pandemie die ons nu teistert. Deze en andere pandemieën zijn het gevolg van de verwoesting van de natuur door de mens.

"De illegale handel in wilde dieren en de verwoesting van bossen en andere natuurgebieden liggen aan de basis van het stijgend aantal ziektes dat overspringt van dier op mens." Zo berichtte de top van de VN, WHO en WWF al in juni 2020 in de Britse krant The Guardian. "Het herstel na de corona-epidemie moet daarom gebeuren met voldoende oog voor groene aanpassingen aan de landbouw en ons eetpatroon", klinkt het. Een WWF-rapport, dat in 2020 werd gepubliceerd, waarschuwt dat het risico op een nieuwe ziekte "hoger is dan ooit". 60 tot 70 procent van de nieuwe ziektes die sinds 1990 de kop opstaken, is afkomstig van wilde dieren. In diezelfde periode werd liefst 178 miljoen hectare bos vernietigd.

"We hebben de afgelopen jaren heel wat ziektes de kop zien opsteken, zoals zika, aids, sars en ebola. Die zijn allemaal afkomstig van dierenpopulaties die onder ernstige druk staan", leggen Elizabeth Maruma Mrema, hoofd van de VN-conventie over biologische diversiteit, Maria Neira, directeur milieu en gezondheid bij de WHO en Marco Lambertini, hoofd van WWf International uit. Volgens hen zijn deze uitbraken het gevolg van "onze gevaarlijke ongebalanceerde relatie met de natuur". "De uitbraken tonen aan dat ons eigen destructieve gedrag tegenover de natuur onze eigen gezondheid in gevaar brengt, een grimmige realiteit die we collectief al decennialang negeren."

De experts maken zich ook zorgen over de reactie op Covid-19. "Hoewel Covid-19 ons nog maar eens een reden geeft om de natuur te beschermen, zien we het tegenovergestelde gebeuren. Wereldwijd steken alarmerende rapporten de kop op van toenemende stroperij, illegale houtkap en bosbranden, terwijl veel landen de geldkraan voor natuurbescherming dichtdraaien." De wereldwijd vermaarde organisaties pleiten daarom voor een wereldwijde omslag naar een groener economisch model. Daarbij moeten we ook ons eetpatroon tegen het licht houden. Rundsvlees, palmolie en soja liggen aan de basis van de ontbossing. Die producten zoveel mogelijk vermijden, is dan ook het belangrijkste wat we kunnen doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, stellen het WWF, de WHO en de VN.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren