Wolk van miljoenen sprinkhanen landt in Sardinië (VIDEO)
Boeren uit Sardinië worden geconfronteerd met de ergste sprinkhanenplaag in meer dan 30 jaar. 60.000 hectare gedroogde voedergewassen en luzerne lopen ernstig gevaar, dit terwijl landbouwers in de regio al worstelen met stijgende kosten en droogte.
Het begon allemaal met een enorme zwarte wolk aan de horizon, gevolgd door de invasie van de velden in april. Zwermen van miljarden sprinkhanen daalden vervolgens neer op de landbouwvelden van centraal Sardinië en zorgen er voor de ergste plaag in zijn soort in meer dan drie decennia op het Italiaanse eiland.
Het gaat dit jaar om maar liefst 60.000 hectare, een gebied twee keer zo groot als in 2021 en dertig keer groter dan in 2019, tijdens de laatste twee sprinkhanenplagen.
Dit vormt een echte ramp voor de lokale landbouw in deze regio, waar sprinkhanen een extra hindernis zijn naast de verwoestingen door droogte en de stijgende brandstofkosten.
Deze sprinkhaneninvasie herinnert de inwoners van Sardinië aan 1946 toen twee derde van het grondgebied van het eiland aangetast werd door de snelle verspreiding van sprinkhanen op velden die waren verlaten als gevolg van de Tweede Wereldoorlog.
Volgens specialisten werken de ontvolking en braakliggende terreinen de massale terugkeer van de sprinkhanen in de hand. Stijgende temperaturen en droogte spelen ook een belangrijke rol, omdat de droge, verdichte grond het voor sprinkhanen gemakkelijker maakt om eieren te leggen.
(Skwadra and LM by Tagtik/Source: Reuters/Picture: Pixabay)