Tagtik

Zo bestrijd je die vervelende bladluizen

Bladluizen, je hebt ze in allerlei kleuren: van bijna wit tot groen, paars, geel roze, zwart … Het lijf van dit diertje is zacht en ongeveer 5 tot 7 millimeter lang. Zij leven van de voeding die door de aderen van de bladeren, bloemen en stengels van (jonge) planten stroomt. Die sappen stromen met een zekere kracht door het adergestel van de plant.

Welk kwaad verrichten nu die bladluizen? Zij boren een gaatje, klampen zich vast aan het adergestel van de plant en pompen zich zo vol met voeding. Het zijn dus echte ‘uitzuigers’; doordat zij het eten die voor de plant bedoeld was opzuigen, kan die plant ondervoed raken (vooral wanneer die bladluizen met veel zijn!). Tevens kunnen bladluizen nog eens virussen en schimmels veroorzaken waardoor de planten minder goed groeien of zelfs doodgaan.

Hoe bestrijd je die bladluizen?
-plaats sterk geurende planten waar bladluizen op zitten: lavendel, dille, salie, uien, knoflook, citroenkruid, bieslook …
-bespuit de planten met een mengsel van half water en half spiritus. Wat ook helpt is een mengsel van 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus mengen en 1 liter water
-lok de bladluizen naar één plant: hiervoor gebruik je Oost-Indische kers
-spuit de bladluizen weg met een harde waterstraal van je tuinslang
-leg bananenschillen rond je aangetaste planten. De zoete geur van bananen trekt bladluizen aan, waardoor ze in de schil gaan zitten (en niet op je plant!). Vervang de bananenschil regelmatig door nieuwe
-neem een emmer water en dompel er brandnetels, tabak, rabarber, uien, knoflook of aardappelschillen in. Laat even trekken en giet vervolgens bij de planten die bladluizen op bezoek kregen.
-trek vogels aan: heel veel vogels voeren hun jongen trouwens met bladluisjes

(Skwadra by Tagtik/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren