Tagtik

Alleen eten voor de smartphone? Slecht idee!

Al vastgesteld hoe dikwijls we in ons eentje eten? Een snel ontbijt in de trein, achter de computer lunchen, voor de tv met een bord op de schoot …
Uit onderzoek blijkt dat ‘samen eten’ heel wat voordelen biedt!

Samen eten verstevigt de banden
Samen eten met het gezin, collega’s of vrienden is een uitstekende manier om nader tot elkaar te komen, zeker wanneer dit in huiselijke sfeer gebeurt.
Britse onderzoekers lieten 2000 volwassen mensen een vragenlijst invullen. Deelnemers die vaak samen aten, voelden zich gelukkiger met hun leven, hadden meer zelfvertrouwen en een grotere sociale groep om op terug te vallen.
Het diner blijkt het meest geschikt te zijn om verhalen uit te wisselen, herinneringen op te halen … Op dat moment is er na een drukke dag ruimte voor wat ontspanning en samen-zijn.

Door samen eten groeien kinderen gezonder op
In heel wat gezinnen hebben de gezinsleden een drukke agenda. Hierdoor is het niet altijd makkelijk om samen te eten: zoonlief heeft voetbaltraining, wat later heeft vaderlief een vergadering of les enz. Niet makkelijk! Probeer alleszins om op sommige dagen toch als gezin samen te tafelen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen en jongeren die minimaal twee keer per week samen eten, ook gezonder eten en een gezond gewicht hebben. Ook eetstoornissen komen minder voor bij deze groep. Reden hiervoor is dat je als ouder tijdens de maaltijd het goede voorbeeld geeft, je leert hen over eten en verstandige voedingskeuzes.

Een ander voordeel is dat samen eten voor ouders een moment is om te peilen hoe het met hun kind(eren) gaat. Vraag en luister naar de ‘vandaag heb ik-verhalen’, laat hen hun emoties verwoorden.

Samen eten biedt troost
Als baby’s vroeger huilden, kregen ze vaak borstvoeding of de fles. Hierdoor zijn we eten gaan verbinden met troost en gezelschap. Op volwassen leeftijd kan zoetigheid eten daardoor nog steeds als een soort van zelfmedicatie dienen.

Tegelijkertijd kunnen we er anderen mee helpen. Wanneer een vriend in de problemen zit en ons dat komt vertellen, bieden we makkelijk iets te eten aan. Dit dan samen opeten vermindert de stress van de ander én van onszelf. Onderzoekers noemen dit empathische emotieregulatie (EER).

Samen eten helpt bij onderhandelingen
Een gunst vragen aan iemand, opslag bij je baas … ? Doe dit terwijl je samen gaat eten.
Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer mensen samen eten, ze zich prettiger voelen en minder machtsstrijd ervaren. Toch wel handig bij onderhandelingen!
Ook hapjes zoals chips, nacho’s … uit eenzelfde schaal eten, werkt bij onderhandelingen. Dit komt omdat wanneer je uit eenzelfde schaal eet, de norm is dat je de ander genoeg eten gunt. Je wil trouwens niet als graaier bekeken worden.

(FVDV for Tagtik/Source: Psychologie Magazine/Illustration picture: Image by Joshua Jefwa from Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren