Daarom heb jij het altijd koud
Behoor jij tot die groep van mensen die het altijd koud heeft terwijl anderen het dan weer te warm hebben? Dit is toch wel een vreemd fenomeen. Hoe komt dat eigenlijk?
Dit heeft allemaal te maken met jouw lichaamstemperatuur. Er zijn meerdere factoren die hier een rol spelen: gewicht, grootte, leeftijd, geslacht, eetgewoonten, slaappatroon, levensstijl en zelfs je gelukstoestand.
Vrouw of man
Vrouwen hebben het doorgaans kouder dan mannen.
De temperatuur van mannenhanden is gemiddeld 32,3°C en die van vrouwen 30,7°C. Een vrouwenlichaam moet dus harder werken om die interne temperatuur hoog te houden. Hierdoor blijft er minder energie over om de ledematen te verwarmen.
Gewicht versus temperatuur
Mensen met een hoger gewicht hebben een warmer gevoel omdat hun interne organen warmer zijn.
Bij een laag BMI is de lichaamstemperatuur eerder kouder. Dit komt omdat het bloed dat door de ledematen stroomt, opgewarmd moet worden wanneer het terug gepompt wordt. Het hangt natuurlijk ook niet alleen af of je het echt warm hebt… Ook je perceptie van temperatuur speelt hier een rol!
Je hebt het warmer als je gelukkig bent!
Het klinkt misschien vreemd maar mensen met een uitgebreid sociaal netwerk hebben het vaak warmer, in tegenstelling tot bijvoorbeeld mensen die eenzaam zijn of zich geïsoleerd voelen.
Wat kan je nu doen aan die koude rillingen?
-trek warme pulls en dikke breisels aan; deze zijn in de mode! Zeker geschikt zijn natuurlijke wollen stoffen als merinowol en cashmere.
-trek goed passende kledij aan; niet te strak en niet te wijd
-beter dunne laagjes over elkaar heen dan één dikke laag!
-koude voeten geven een koud lichaam
Draag bv. sloffen of wijde huissokken, of leg een deken over je benen en voeten. Ook een zalige voetmassage of een verwarmende voetcrème helpt.
(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Unsplash)