Hoge bloeddruk bij je huisdier: wat nu?
Een te hoge bloeddruk bij mensen is een probleem. Dit is echter ook zo voor je kat of hond.
Dierendokter Rob Lückerath zegt hierover het volgende in Het Nieuwsblad: “Het is geen ziekte op zich, maar meestal een symptoom van een onderliggend probleem en het kan leiden tot complicaties of het basisprobleem sneller verergeren”.
Hoe de bloeddruk meten van je huisdier?
Bij katten en honden doe je dat aan de voorpoot. Aan de staart kan het ook, maar dan is de meting iets minder betrouwbaar. Omdat stress de bloeddruk kan beïnvloeden, is het belangrijk bij een consultatie je dier zo rustig mogelijk te houden. Daarom zal de dierenarts ook enkele keren de bloeddruk meten en hiervan het gemiddelde nemen.
Waarom de bloeddruk laten meten?
Dit is vooral belangrijk bij oudere dieren. Een te hoge bloeddruk (hypertensie) is meestal het gevolg van een onderliggende ziekte. Dat kan gaan van nieraandoeningen over hartaandoeningen, de ziekte van Cushing (hormonale ziekte vooral bij honden) of net een te snel werkende schildklier (bij katten) en diabetes. Onrechtstreeks kan ook obesitas een oorzaak zijn van verhoogde bloeddruk. Het is belangrijk om de oorzaken snel aan te pakken, anders kan het fataal aflopen voor je huisdier.
Symptomen van te hoge bloeddruk bij je dier
Volgende symptomen kunnen wijzen op een bepaalde aandoening die kan leiden tot verhoogde bloeddruk:
-plotseling verlies van zicht
-vermageren
-opmerkelijk meer plassen en drinken
-oogbloeding
-je hond of kat wordt sneller moe
Wat kan je er aan doen?
Zoals bij mensen met te hoge bloeddruk een pilletje en aangepast dieet veel oplost, is dit ook het geval bij je huisdier. Als je er tijdig bij bent en de onderliggende oorzaak wordt aangepakt, is aangepaste medicatie vaak voldoende om de bloeddruk weer normaal te krijgen.
(FVDV for Tagtik/Source: Nieuwsblad/Illustration picture: Unsplash)