Tagtik

Levenslang trauma wanneer ouders ruzie maken in bijzijn van kinderen?

Waar mensen samenleven wordt er wel al eens ruzie gemaakt. Maar wat wanneer het de ouders zijn die ruzie maken waar de kinderen bijzijn? Is het schadelijk voor een kind als het aanwezig is bij zo’n ruzie?

Dat er binnen het huwelijk al eens conflicten zijn is haast onvermijdelijk. Het maakt deel uit van het dagelijks leven. Ook in de maatschappij worden kinderen geconfronteerd met conflicten. Het is goed wanneer zij hier wat aan gewend geraken en leren hoe ze hier kunnen mee omgaan. Ruzie maken kan soms ook nodig zijn omdat conflicten opgelost moeten worden of frustraties en boosheid moeten geuit worden.

Maar hoe voelt zo’n ruzie tussen de ouders voor het kind? En welke gevolgen heeft dit? Of kan dit allemaal geen kwaad?

Een ruzie in het bijzijn van de kinderen hoeft helemaal geen probleem te zijn. Voor het kind kan het zelfs leerzaam zijn. Zo kunnen ze leren hoe je ruzie maakt, hoe je kunt opkomen voor je eigen ideeën, hoe je onderhandelt en zelfs tot een compromis kunt komen. Zo leren kinderen dat je het best wel eens oneens kan zijn terwijl je toch van elkaar houdt. Hierbij speelt natuurlijk het onderwerp van de ruzie een rol, alsook dat die ruzie ‘rustig’ verloopt, niet erg vaak voorkomt en niet in een erg gespannen sfeer verloopt.

Moeilijk wordt het voor het kind wanneer volgende tactieken door de ouders worden gebruikt:
-verbale agressie: schelden, dreigen, beledigen …
-fysieke agressie: slaan, duwen …
-stille tactiek: vermijden, zwijgen, weglopen, terugtrekken …

Wanneer ouders herhaaldelijk deze vijandige strategieën tegen elkaar gebruiken, kunnen kinderen verward, bezorgd, angstig en hopeloos worden. Anderen kunnen probleemgedrag gaan vertonen, zowel thuis als op school. Zij worden agressief en reageren uitwendig op woede. Ook kunnen kinderen slaapstoornissen en gezondheidsproblemen ontwikkelen zoals hoofdpijn, buikpijn of ze worden vaak ziek.

Bijleggen
Op Radio 2 zegt opvoed-expert Ilse De Block daar het volgende over:
"Het is belangrijk dat je na een ruzie het ook bijlegt in het bijzijn van je kinderen. Maar het moet oprecht zijn en als het nog niet kan, stel je kinderen dan gerust dat de ruzie niet over hen gaat. Kinderen gaan zich vaak schuldig voelen. Ze gaan conclusies trekken die vaak niet kloppen zoals: ‘Het ligt aan mij, want ik was daarnet vervelend en nu hebben mama en papa ruzie.’ Wees ook eerlijk tegen hen wanneer het nog niet opgelost is, zeg dan dat je je best doet en dat jullie erover gaan praten. Want kinderen leren daar heel veel uit. Ze leren dat zowel zij als de andere in een ruzie iets kunnen veranderen en dat je zo samen tot een oplossing kan komen."

(Skwadra by Tagtig/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren