Tagtik

Quarantaine-kilo's? Zo versla je emo-eten!

Deze bizarre tijden brengen heel wat gevoelens los … angst, onzekerheid, negativiteit … We hebben dan nogal eens de neiging om onze emoties weg te eten. Volgende TIPS zorgen ervoor dat we dit onder controle kunnen houden, en niet met corona-kilo’s opgezadeld zitten.

Zeg STOP tegen jezelf
Als je van plan bent om de frigo in te duiken, of net dat 2de stuk chocoladetaart wil verorberen, zeg dan STOP tegen jezelf. Hierbij denk je aan bv. een rood verkeersbord. Vervolgens denk je aan iets leuks waar je ook een symbool bij bedenkt, bv. een leuke vakantieherinnering.

Het ‘elastiekje’
Doe een elastiekje rond je pols en elke keer je aan eten denkt, trek je aan het elastiekje. Dit simpel trucje helpt je te verlossen van je gedachten aan eten.

Ga bewegen
Zin om iets te eten? Ga bewegen! Tuinieren, fietsen, het blokje om lopen of stappen … zorgt ervoor dat je in een andere modus komt. En weg is de drang naar eten.

'Music maestro!'
Beluister je lievelingsmuziek, luister naar die mooie teksten. Waarom niet starten met zelf een instrument te bespelen? Zelf muziek maken brengt rust in het hoofd en is ontspannend.

Doe de body-scan
Doe oefeningen waarbij je je aandacht heel bewust richt op je lichaamsdelen. Hierdoor valt het denken, het zorgen maken weg en word je rustiger. Je richt hierbij je aandacht op het hier en nu. Je vindt verschillende gratis oefeningen op youtube. Ook eenvoudige yoga-oefeningen kunnen hierbij helpen. Je concentreren op je ademhaling, bewust in- en uitademen … brengen je terug in het hier en nu. De moeite waard om te proberen!

'Jij bent niet jouw gedachten'
Besef dat jouw gedachten soms met jou aan de loop gaan. Niet alles wat in je hoofd afspeelt is realiteit! Dus wanneer je steeds denkt aan eten lijkt het alleen maar alsof je honger hebt, maar eigenlijk is dit niet het geval. Zoek afleiding … en die gedachten zijn binnen de kortste keren weg (dus ook die zogezegde honger).

Eten leidt niet tot oplossingen
Wanneer je beseft dat je emotioneel aan het eten bent, is al een eerste stap gezet. Weet dat niet eten, maar nadenken leidt tot oplossingen.
Om die vervelende ‘eet-gedachten’ weer de baas te worden, is deze herkennen en vervangen door iets anders de kern van de aanpak.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren