Student in levensgevaar na doop: KU Leuven opent onderzoek
De KU Leuven heeft een tuchtprocedure opgestart tegen dertien studenten na een “risicovolle en onverantwoorde” studentendoop die vorig jaar in november plaatsvond.
Het gaat om een doop van de regionale studentenclub Zuid-Oost-Vlaams. Die studentenvereniging is een onafhankelijke vereniging waarmee de universiteit geen enkele band heeft. De doop duurde drie dagen en na afloop moest een student met een levensbedreigende hoeveelheid alcohol in het bloed met spoed naar het ziekenhuis worden gebracht.
Een combinatie van weinig slaap, weinig voeding en voeding die niet bestemd is voor menselijke consumptie, fysieke uitputting en veel alcohol zorgde ervoor dat één student uiteindelijk het bewustzijn verloor, meldt de universiteit in een persbericht. De student is uiteindelijk volledig hersteld en houdt geen blijvende letsels over aan de driedaagse doop, maar de KU Leuven houdt het hier dus niet bij.
De KU Leuven kwam de feiten op het spoor na een anonieme tip en bracht het parket meteen op de hoogte. Het gerecht voerde eerst een opsporingsonderzoek, en na afloop daarvan, op 18 oktober 2022, startte de universiteit de tuchtprocedure. Het tuchtonderzoek focust op het gebrek aan respect voor de menselijke waardigheid en fysieke integriteit, het aanzetten tot overmatig drankgebruik en het stellen van risicovol en onverantwoord gedrag dat mogelijk letsel kan toebrengen.
De universiteit kan studentenclub Zuid-Oost-Vlaams zelf niks opleggen of verbieden, maar de deelnemende KU Leuven-studenten wel. De betrokken studentenclub weigerde in academiejaar 2021-2022 het doopcharter van de KU Leuven te ondertekenen en nam ook niet deel aan het traject met de universiteit en andere hogeronderwijsinstellingen, de stad Leuven, de politie Leuven en de studentenorganisaties over het nieuwe charter voor doop- en welkomstrituelen.
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)