Trap niet in deze vegan-val
Wist je dat een zesde van alle nieuwe voedingsproducten die jaarlijks gelanceerd worden het label ‘vegan’ dragen? Wie een vleesvervanger zoekt, die vindt: vegan vissticks, kikkererwtenkebab, oesterzwammen … in alle soorten en maten.
Toch waarschuwt de British Dietetic Association in het wetenschapsmagazine New Scientist voor wat zij de ‘vegangezondheidsval’ noemen. “Consumenten gaan ervan uit dat de producten ook een gezonder alternatief zijn voor vlees of vis. Maar vaak komen ze bedrogen uit. Vegans die regelmatig sterk bewerkte vleesvervangers op het menu zetten, lopen namelijk meer risico om overgewicht of obesitas te ontwikkelen dan omnivoren met een uitgebalanceerd dieet.”
Eiwitten
Diëtiste Sanne Mouha licht toe in Goed Gevoel: “Eiwitten zijn een extra aandachtspunt. Zo bevat 100 gram mager vlees 20 gram eiwit; kikkererwten zo’n 8 gram proteïnen per 100 gram. Kies bij het opstellen van je veganmenu liefst zo vaak mogelijk volwaardige eiwitbronnen als tofoe, seitan, tempé … Peulvruchten zijn eveneens een goede keuze, ook al zijn ze calorierijk.
De term ‘vleesvervanger’ is vaak fout: een aanzienlijk aantal van de groenteburgers en co bevatten vooral veel koolhydraten en vetten, maar weinig eiwitten.”
Etiketten lezen
Slim kiezen komt vooral neer op etiketjes lezen, tipt de diëtiste. “Een gezonde veggieburger bevat per portie minder dan 150 kcal en minstens 7 gram eiwit. Kies dan best voor exemplaren die meer dan 10 gram eiwit bevatten. Let ook op het zoutgehalte: minder dan 1 gram is ideaal.
Voldoen je favoriete vegan nuggets of tarweribbetjes niet aan die vereisten? Zet ze dan maximaal één keer per week op het menu en geniet er met volle teugen van. Het geheim van gezond eten zit ‘m trouwens vooral in variatie.”
(Skwadra by Tagtik/Source: Goed Gevoel/Illustration picture: Unsplash)