Vanwaar komen de paaseieren?
De klokken, de paashaas of vader en moeder: voor veel kinderen maakt het niet uit vanwaar de paaseieren afkomstig zijn, zolang ze maar heerlijk kunnen smullen van de chocolade eieren.
De gewoonte om paaseieren te verstoppen met Pasen stamt uit de Germaanse traditie om eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers te begraven zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden. Ook is er sprake van paaseieren in de christelijke traditie: bij de invoering van de vasten verbood de kerk immers om eieren te eten tussen Aswoensdag en Pasen. Deze eieren werden dan pas met Pasen opgegeten, waarbij de oudste eieren gebruikt werden om te versieren. Sommige theorieën willen dat het paasei staat voor de steen van het graf van Jozef van Arimathea, waaruit Jezus Christus is verrezen. Katholieken brachten manden vol eieren naar de kerk om te laten zegenen. In sommige landen wordt dit gebruik tegenwoordig nog in ere gehouden. Het hele dorp trekt dan met mandjes vol voedsel naar de kerk om te laten zegenen.
Volgens het katholieke geloof worden de paaseieren door de klokken van Rome geworpen. Protestanten zouden er de figuur van de paashaas aan hebben toegevoegd.
Maar, geniet u vooral van al het lekkers en het familiegeluk op deze zonnige dag!
(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)