Tagtik

Zo vermijd je een degoutante koelkast bij terugkeer van vakantie

We kennen allemaal het probleem voor we op vakantie vertrekken: wat doen we in godsnaam met de inhoud van onze koelkast? Alles opeten is geen optie, meenemen in de auto ook niet. Wel, neem best even de tijd om te kijken wat er allemaal nog in die koelkast ligt.

Het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) geeft tips zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan als je terugkomt en tevens om voedselverspilling te vermijden.

Maak een inventaris
Maak één of twee weken voor je vertrekt een lijst met voedingsmiddelen die nog in je koelkast zitten.
Zo weet je wat je nog kan opgebruiken en doe je geen onnodige aankopen meer.
Check de houdbaarheidsdata
Eet de producten die bijna vervallen zijn eerst op. Eten waarvan de vervaldatum verstreken is of dat al bedorven is gooi je weg!
Eet de laatste voeding nog voor je vertrekt
Wees creatief en maak gerechten met de restjes die nog goed zijn. Van heerlijke groentesoep tot compotes van fruit.
Vries levensmiddelen in
Brood, vlees, vis, soep, compotes … kan je invriezen. Doe dit in geschikte verpakking en noteer de invriesdatum.
Doneer voedsel
Denk eens aan jouw buren, familieleden, een liefdadigheidsinstelling … Je zal hen zeker plezier doen!
Voorzie bereide gerechten van een etiket met daarop: dag van de bereiding, de aanwezige allergenen, de gebruikte ingrediënten.
Maak je koelkast schoon … en trek de stekker uit
Een propere koelkast voor je op vakantie vertrekt, geeft rust in je hoofd. Maak hem volledig leeg en reinig hem zorgvuldig met een warm sopje. Als je meer dan een week op vakantie gaat, kan je gerust je koelkast uitschakelen. Laat zeker de deur open om een muffe geur te vermijden. Je portemonnee zal je dankbaar zijn.

(FVDV for Tagtik/Source: Radio 2/Picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren