Daarom gebruiken Russen dolfijnen in hun strijd tegen Oekraïne
De Russische marine zet dolfijnen in om de belangrijkste marinebasis van Sebastopol aan de Zwarte Zee te beschermen.
De dolfijnen worden ingezet om mijnen en vijandige duikers op te sporen. Er is prake van twee dolfijnen en deze zouden pas sinds het begin van de Russische invasie in de havenstad aanwezig zijn. De dieren zouden een camera en of een wapen op zich dragen. Dit bestuurt de Russische marine dan vanop afstand.
De Russen gebruikten in het verleden al zeezoogdieren bij Defensie. Zo vonden vissers in Noorse wateren drie jaar geleden bijvoorbeeld al een beloega, een witte dolfijn, met vermoedelijk Russisch spionagemateriaal om de nek. Een jaar later toonde satellietbeelden ook de mogelijke inzet van Russische dolfijnen in de haven van Tartus in Syrië.
Het is eigenlijk helemaal niet zo raar dat dolfijnen ingezet worden bij specifieke missies. "Het leger gebruikt dolfijnen inderdaad al langer. Ze zijn zeer intelligent, slimmer dan honden zelfs, gemakkelijk af te richten en belangrijk: ze hebben zintuigen die bij ons minder of zelfs niet ontwikkeld zijn! Dolfijnen en walvissen hebben een echolocatiesysteem waarmee ze bijvoorbeeld voorwerpen kunnen inspecteren", verklaart marinebioloog en dolfijnexpert Jan Haelters bij VRT NWS.
(Skwadra by Tagtik/Source: BBC - VRT NWS/Illustration picture: Unsplash)