Gatz: blunder van 777 miljoen euro is vervelend
Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open vld) heeft deze week een zeer mal figuur geslagen. De begroting van het Brussels Gewest is een zeef. Er blijkt bovendien een boekhoudkundige blunder te zijn gemaakt van maar liefst 777 miljoen euro. Gatz vindt het "vervelend". Terwijl het Vlaams Gewest jaar na jaar erin slaagt om de begroting op orde te krijgen, lijkt dat in Brussel niet te lukken. "Maar voor alle duidelijkheid: er is geen wanbeheer in de Brusselse administratie.", benadrukt Gatz.
Uit een recent rapport, waarover De Tijd vrijdag berichtte, blijkt dat de boekhouding van het Brussels Gewest zo’n chaos is dat het Rekenhof er zelfs geen oordeel over wil geven. De financiële waakhond van de regeringen stuitte onder meer op een zware misser in de algemene rekeningen. Daarbij boekte het Brussels departement van Financiën een bedrag in van 777.000 euro in plaats van 777 miljoen euro.
"Die blunder van 777 miljoen euro is heel vervelend en we gaan daar zeker een onderzoek naar instellen.", aldus Gatz. "Ik kan aanvaarden dat mensen individuele fouten maken, maar niet dat zoiets kan gebeuren in een administratieve keten waarbij we met meerdere ogen elkaars werk controleren.", klinkt het.
Open vld-minister Guy Vanhengel en voorganger op de positie van Gatz heeft er volgens deze laatste geen boeltje van gemaakt. "Er staat een performante Brusselse begrotingsinstantie en die werkt behoorlijk goed.", oordeelt Gatz. "De instellingen rond onze administratie blijken weliswaar onze achilleshiel. Het is nu mijn taak om te zoeken naar de financiële maturiteit waar iedereen aan moet voldoen.", zegt Gatz.
Tot slot benadrukt Gatz dat er geen sprake is van wanbeheer. "Alleen is het zo dat we nog niet in een eengemaakt kader werken en rapporteren, waardoor het Rekenhof te veel onzekerheden ziet.", besluit hij. "We moeten dat ook niet groter maken dan het is. Maar het is vervelend en het moet opgelost worden. Dat wordt een werk van maanden en het is een logge tanker, maar hopelijk moeten we over anderhalf jaar niet meer spreken over dit soort rapporten." (Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard)