Poetin helemaal opgeslokt door zijn grootheidswaanzin
De Russische president Vladimir Poetin sukkelt duidelijk met heel wat mentale aandoeningen. Daar is zijn gedrag de perfecte illlustratie van. Psychiater Daniel Zagury analyseerde zijn gedrag voor ons.
Voor Le Journal du Dimanche focust Daniel Zagury, psychiater gespecialiseerd in psychopathologie en forensische psychiatrie, op het hatelijke gedrag van het Russische staatshoofd. Terwijl hij zich volledig losmaakt van de werkelijkheid, vervalt Poetin in overdaad en “belandt hij in een onstuimige stormloop die alleen kan worden onderbroken door externe actie”, onderstreept Zagury. Oorlog, onvermijdelijk, als enige reactie op een diepe en grenzeloze innerlijke haat.
De psychiater vervolgt: “Voor hem is wat er gebeurt werkelijk ondenkbaar, niet representatief, onvoorstelbaar. Het is de gruwelijke ontbinding van alle waarden van Groot-Rusland, verward met zijn persoon. Oekraïne, dat meer dan wat dan ook wordt gehaat als een kunstmatige creatie van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, is bezig Rusland militair te verslaan, met de actieve hulp van het gehate Westen.”
"Wanneer een mogelijke militaire overwinning vorm krijgt in een droom en beetje bij beetje vervaagt, 'versnelt' Vladimir Poetin en bespot hij de nederlaag van het Westen. De realiteit heeft geen vat meer op hem. Hij is volledig onderworpen aan zijn grootheidswaanzin."
Maar wat is megalomanie precies?
Grootheidswaanzin verwijst volgens het tijdschrift Psychologies naar “een verslindende ambitie tegen een achtergrond van echte minachting”. Deze karaktereigenschap wordt gevoed door denken oppermachtig te zijn, dat ertoe aanzet de werkelijkheid te verdraaien. Megalomaan zijn betekent een andere perceptie van jezelf hebben, een verfraaide visie. Oordelen, kritiek, anderen, het maakt de megalomaan niets uit. Zelfs de weerspiegeling in zijn spiegel heeft geen invloed op zijn overtuigingen, hij blijft ervan overtuigd dat hij de mooiste, de sterkste, de intelligentste is en dat niemand hem kan overtreffen.
Hoe ver zal de megalomanie gaan?
Pathologie of normaliteit, er is een duidelijke grens tussen deze twee polen. Pathologische grootheidswaanzin wordt, wederom volgens Psychologies, gedefinieerd als “een openhartige ontkoppeling met de werkelijkheid”. Om zijn doelen te bereiken is de megalomaan bereid alles te doen, zelfs het ergste. Hij kan doden of zelfmoord plegen. Dit gevoel van grootsheid zal paranoia de kans geven om zijn zaden te zaaien. De megalomaan zal voortdurend vrezen dat de wereld een vijand zal worden.
(Tagtik/Source: Le Journal du Dimanche - Psychologies/Illustration picture: Pixabay)