Wil politiek ons kerstfeest echt redden?
Vandaag komt het Overlegcomité om 14.00 uur samen. De grootste uitdaging voor de Belgische politiek net voor kerst: hoe kunnen we de feestdagen zo veilig mogelijk laten verlopen en daarbij omikron geen vrij spel geven? De meeste politici willen echter niet al te fors ingrijpen. Een scenario met een volledige lockdown zoals in Nederland zou men willen vermijden. Enkele gerichte extra maatregelen daarentegen, liggen wel op de kersttafel.
Het hoogtepunt van de vierde golf ligt achter ons in België. De situatie in de ziekenhuizen wordt stilaan wat draaglijker. Maar het aandeel van omikronbesmettingen schiet omhoog. Zo bestaat reeds twintig procent van alle coronabesmettingen in België uit de omikronvariant. Daarom liggen er vandaag op het Overlegcomité geen versoepelingen, maar verstrengingen op tafel. Coronacommissaris Pedro Facon is dan ook extra voorzichtig en waakzaam in zijn rapport aan het Overlegcomité. “Het risico van omikron wordt als zeer hoog ingeschat”, schrijft Facon. “Het vertragen van de verspreiding is nodig om tijd te kopen en meer te leren over de variant.” Facon laat wel in het midden of de politiek nu meteen fors moet ingrijpen.
Grijpt de Belgische politiek nu al abrupt in terwijl er eigenlijk nog niet veel geweten is over omikron? De coronacommissaris verkiest om nu slechts beperkt te verstrengen en echte lockdownmaatregelen nog wat uit te stellen. Een lockdownpakket kan wel in werking treden wanneer de omikroncijfers de hoogte in zouden schieten. Indien drempelwaarden overschreden zouden worden, zouden er dan strenge maatregelen klaar staan.
Facon adviseert om tijdens de feestdagen thuis slechts met twee tot drie huisdhoudens af te spreken. Er wordt vermoedelijk dus niet onderhandeld over een echte contactbubbel, zoals dat vroeger wel eens het geval was. De liberalen en CD&V willen sowieso al niet dat er ingegrepen wordt in het privéleven van de burgers. Een verstrenging vóór Kerstmis is al helemaal niet aan de orde. Wellicht houdt het Overlegcomité het vandaag dus bij een aanbeveling om de contacten te beperken.
(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard - Radio 1 - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Unsplash)