Tagtik

10 gouden tips om als digital nomad aan de slag te gaan

Tijdens de coronapandemie moesten we massaal noodgedwongen van thuis uit werken. Een verademing voor sommigen, een moeilijke opdracht voor anderen. Wat ons allen hierin verbond, is dat het een heuse aanpassing en zelfs mindshift vroeg. Sommige mensen kiezen er echter bewust voor om niet op kantoor of zelfs van thuis te werken. Digital nomads beschouwen de hele wereld als hun 'kantoor'. Wij spraken met Raul Stiens, reeds 5 jaar actief als digital nomad, over zijn ervaringen. We goten zijn advies in 10 heerlijke tips voor wie een leven als digital nomad ambieert.

"Ik werkte bij een multinational in Brussel en had 's ochtends telkens anderhalf uur nodig om op kantoor te raken en 's avonds hetzelfde liedje. Ik vond dat ik die tijd veel nuttiger kon besteden. Tijd is immers een bijzonder kostbaar goed, het komt nooit meer terug", vertelt Raul. "Ook die hele beweging van telkens de hele week af te tellen naar het weekend, om dan uitgeput neer te ploffen en amper energie over te hebben voor wat ons echt sterretjes in de ogen bezorgt, neen dat was niets voor mij. In het Engels hebben ze daar een mooie term voor: 'spiritual suicide'. Ik voelde dat het mijn creativiteit en geluksgevoel te veel beknopte." Hij besloot zijn leven om te gooien en van zijn bijbaantje als online journalist zijn hoofdberoep te maken. Dat bracht hem al over de hele wereld, terwijl hij zijn werk bleef uitoefenen. Slovenië, Israël, Duitsland, Italië, Frankrijk, Nederland, Dubai, de Verenigde Staten, Kroatië, Spanje, Portugal, België, Luxemburg, Andorra, allen vormden ze reeds het decor van zijn 'kantoor'.

10 gouden tips om als digital nomad aan de slag te gaan
1. Out of office, niet altijd bereikbaar zijn
Als digital nomad lijken je collega's, bazen of klanten soms misschien wel te denken dat je 24/24 beschikbaar bent. Je moet jezelf echter beschermen daarvoor en ook al hang je misschien niet af van vaste werkuren, die notificaties van al je berichtenapps uitschakelen, die smartphone enkele uren wegleggen of voor jezelf uitmaken dat je voor of na een bepaald tijdstip geen mails en berichten meer leest en beantwoordt, kan je heel wat stress besparen.
2. Investeer in degelijk essentieel materiaal: laptop, WIFI-device, powerbank, zonnepaneel
Veel kantoormateriaal heb je natuurlijk niet nodig als digital nomad. Maar kwaliteitsvolle apparatuur waarmee je je online job beoefent is wel essentieel, zeker aaangezien je vermoedelijk veel reist en op heel wat locaties je computer zal meenemen. Een sterke laptop is dan ook belangrijk. Een powerbank waarmee je je devices kan opladen is zeker essentieel voor wie remote werkt. Die powerbank kan je opladen via het klassieke stopcontact, bijvoorbeeld in je hotelkamer, een koffiebar of een hostel, maar ook via de batterij van je van of wagen, en zelfs via een zonnepaneeltje dat je overal kan meenemen. Via die laatste optie draag je zelfs nog meer zorg voor het milieu. Een Wifi-device is ook nuttig, voor wie niet de hele tijd over een wifi-verbinding beschikt, of niet steeds een hotspot via de dataverbinding van zijn smartphone wil maken.
3. Eerst wat sparen of fysiek bijbaantje
Heb je nog geen uitgebreid klantenbestand of start je pas als grafisch vormgever, IT'er ... Dan kan wat spaargeld je zeker op weg helpen tijdens je eerste maanden als digital nomad. Ook een bijbaantje naast je activiteiten als digital nomad kan je wat extra financiële draagkracht geven om je reizen te financieren. Denk maar aan tijdelijk werk in een bar, als Uber-chauffeur of maaltijdbezorger.
4. Crypto als (passief) sparen of verhuur eigen woning
Reis je de wereld rond en blijft je eigen appartement of woning intussen leegstaan? Dan kan je zeker overwegen om deze via een verhuurplatform te verhuren. Zo creëer je tevens een extra geldstroom. Ook wat investeren in crypto kan je wat extra geld opleveren, of gewoon wat meer geld doen sparen. De gouden regel is dan om niet meer te investeren dan dat je kan missen om comfortabel te blijven leven.
5. Geniet van de ongelofelijke omgevingen en vrijheid
Als digital nomad hang je niet vast aan datzelfde muffe kantoorgebouw in die grootstad. Je kan immers echt van overal werken. De wereld wordt dan ook echt als het ware je speeltuin en maak er dan ook gebruik van om de mooiste plekjes te gaan ontdekken.
6. Stretching en massage
Veel reizen en computerwerk is een combinatie die ook garant staat voor spierstramheid. Zorg er dus zeker voor om genoeg te bewegen, geregeld te stretchen en dagelijks wat te wandelen of te sporten. Zo vermijd je heel wat gezondheidsklachten. En waarom niet af en toe een massage?
7. Vast contract of freelance
Steeds meer bedrijven laten hun werknemers periodiek of voortdurend remote werken. Heb je een vast contract of werk je freelance? Jouw situatie is dan wel verschillend, maar in beide vormen is er ruimte om als digital nomad aan de slag te gaan. Als freelancer kan je ook meer op social media focussen om je klantenbestand uit te breiden, terwijl je met een vast contract eerder gebeiteld zit en al je energie op je werk kan focussen.
8. Hou rekening met tijdzones
Wie reizen zegt, denkt aan jetlags en uurverschillen. Hou dus zeker rekening met uurverschillen bij deadlines, telefoontjes naar klanten en videomeetings met eventuele collega's.
9. Leef simpel
Veel heb je niet nodig om gelukkig te zijn. Materiële zaken zorgen er immers niet voor dat jij je gelukkiger zal voelen. Sober leven kan er tevens voor zorgen dat je wat extra geld overhoudt om te reizen naar die droomlocaties die je nog niet hebt kunnen verkennen.
10. 'Stay connected with the real world'
Blijf verbonden met mensen die je ontmoet rondom jou, blijf in de echte wereld genieten. Naast werk, maar ook professioneel: skype, telefoon, e-mail. Ook een co-working spot is handig voor wie het sociaal contact soms mist. Geniet van de prachtige mensen en culturen die je op je weg zal tegenkomen.

Succes en geniet van je pad!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Raul Stiens (@mindful.globerunner)

Ook dit kan u interesseren